På utsidan ser det inte mycket ut för världen. En båtför, en svensk flagga och en skylt med ordet ”Industrimuseum” inskrivet. Invändigt väntar dock en historielektion. Temat är industri, därav namnet.
Industrimuseets huvudsakliga dragplåster är gamla Motala verkstads högkvalitativa produktioner. Här finns bland annat Sveriges första bandtraktor, LIMO-traktorn, tillverkad i början av 1920-talet och fortfarande välfungerande, och en sjöångmaskin från 1915. Maskinen fanns i skeppet Lancheron, som beställdes av ett ryskt företag från Sankt Petersburg vid verkstaden. På grund av första världskriget och ryska revolutionen levererades aldrig båten, och i dag står dess ångmaskin för beskådan på museet.
Verksamheten öppnade i slutet av 1990-talet, då utan fast lokal. 2003 slogs portarna upp officiellt med fast lokal i området krig gamla verkstaden på Verkstadsön, bredvid Bona folkhögskola, längs Göta kanal. Syftet är att bevara Motala verkstads historia, som en gång i tiden var Sveriges industricentrum.
– Det är nästan upp till besökarna att tolka vad vi fyller för syfte. Vi vill bevara Motalas industrihistoria och tala om för ungdomen att den fanns en gång i tiden, säger Olle Asknert, som driver museet ideellt tillsammans med ett tiotal andra.
Samtliga ansvariga har tidigare arbetat på Motala verkstad, men är i dag pensionärer.
En av museets största klenoder är Carlsund, det allra första loket som tillverkades i verkstaden 1862. Det är döpt efter dess dåvarande chef, Otto Edvard Carlsund.
– Det beställdes av gruvbolaget Vieille Montagne i Zinkgruvan och gick mellan Zinkgruvan och Åmmeberg till en bra bit in på 1900-talet, säger Olle Asknert.
Efter nära 75 år på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle deponerades till slut loket till industrimuseét 2006.
En yngre produkt är strålkniven. Den utvecklades under 1950-talet och möjliggjorde operationer i hjärnan utan att behöva öppna skallbenet. Just den här strålkniven tillverkades 1968 för leverans till Sophiahemmet i Stockholm.
Förutom industriella ting kan besökarna även ta del av fotografier från olika tidsepoker i verkstadsverksamheten. Lite längre in i lokalerna ryms också en utställning av produkter tillverkade av Electrolux/Dometic och Centrala Torpedverkstaden.
Klenoderna och verken är många och fyllda med historia, men någon favorit finns inte från Olle Asknerts sida.
– Vi tycker alla är speciella, säger han.