Bona folkhögskola spelar hyllad pjäs

Bildad medelklass möter luttrad arbetarklass – ett tema som återkommer i litteraturen. Nu sätter Bona upp en egen tolkning av Timmarna med Rita.

Vincent Englund och Marie-Louise Lind är elev och lärare i pjäsen Timmarna med Fredrik.

Vincent Englund och Marie-Louise Lind är elev och lärare i pjäsen Timmarna med Fredrik.

Foto: MARTA B BLANCO

Kultur och Nöje2014-05-14 07:43

Dialogen är i fokus när Bona folkhögskola spelar årets examensföreställningar. Två av de tre pjäser som utgör vårens projekt handlar om mötet och samspelet mellan två människor.

– I år har vi tre mindre produktioner. Bland annat sätter vi upp en egen bearbetning av Willy Russels ”Timmarna med Rita”. Den handlar om bildning och kunskap, och vad det är för något, säger Helene Bergström, klassföreståndare på teaterlinjen vid Bona folkhögskola.

I originalversionen av Timmarna med Rita (Educating Rita) söker hårfrisörskan Rita sig till universitetet för att studera litteraturvetenskap. Rita, som tillhör arbetarklassen, träffar där den bildade universitetsläraren Frank, och handlingen bygger på den relation som Rita och Frank utvecklar.

– I vår produktion, Timmarna med Fredrik, handlar det om en kille på 26 år som vill hitta sig själv. Han har inte närvarat så mycket i sin ungdom och senare jobbat på lager. Men så bestämmer han sig för att börja studera och möter en professor i litteraturvetenskap, vilket blir ett möte mellan arbetarklassen och en intellektuell borgerlig värld, förklarar Helene Bergström.

I den andra dialogen, som bygger på nobelpristagaren Pär Lagerkvist ”Den svåra stunden”, berörs ett något tyngre ämne.

– Den handlar om vad som kan hända i ett dödsögonblick, och att ställas inför saker man inte gjort upp med i livet, säger Helene Bergström.

Den tredje produktionen från Bona har ett mer uppsluppet tema, även om allvaret finns i kulisserna.

– Vi gör även en kabaré med titeln Klubb Transylvanien. Det är en lite mer lättsam historia som utspelar sig i 30-talets Berlin. Scenen är en klubb som hör till stadens sub-kultur, där människorna är politiskt obekväma i tidens nationalsocialistiska strömningar.Det blir mycket musik, bland annat från musikalen Cabarét och från Tolvskillingsoperan.

På lördag håller Bona folkhögskola en offentlig föreställning av Klubb Transylvanien, och på söndag blir det dialogafton med Timmarna med Fredrik samt Den svåra stunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!