Hon leder guidade vandringar i Vadstena, och då som Eva Mattsson. Men det finns tillfällen då hon berättar på ett annat sätt. Då kan den nyfikne i stället få träffa Katarina Jagellonica, gift med Johan III och drottning av Sverige i slutet av 1500-talet.
– Att jag började med gestaltningar är för att jag är intresserad av människor. Allt för mycket historia berättas som delar eller fragment. Jag ser det hellre som en berättelse och vill knyta ihop det historiska sammanhanget där människan får berätta om sin samtid. Det är viktigt att binda ihop dåtid och nutid för att kunna förstå varför det ser ut som det gör idag, berättar Eva Mattson.
En sak som Eva Mattsson gärna vill lyfta fram är kvinnornas roll i stadens utveckling.
– Jag berättar om kvinnorna som byggde Vadstena. Rådhuset kunde byggas tack vare drottning Margareta, och slottet hade inte byggts om det inte varit för att kungen (Johan III) hade gift sig med en polsk prinsessa som hade kontakter med duktiga stenhuggare. Samtidigt vill jag visa att det inte skiljer sig så mycket mellan kvinnornas och männens sätt att verka.
Eva Mattson är född i Uppland, men flyttade till Vadstena 2008. Hon trivs utmärkt, och miljön är som klippt och skuren för den egna verksamheten Bring to Life.
Hon är utbildad konsthistoriker och har även en master i kultur- och mediegestaltning, en mix som få andra omsatt i praktik på det sätt som Eva Mattsson gör.
– Man kan säga att jag tar in historien om en person i ett autentiskt rum. Och att jobba fram en gestaltning tar tid. Man måste försöka sätta sig in i hur personen tänkte. Jag ser mig själv som en återberättare av historien, förklarar hon.
Har du någon favoritplats i Vadstena?
– Jag tycker om Gräsgården och Örtagården. Och jag är väldigt förtjust i att gå runt i slottet. Det är en speciell miljö och har en särskild doft.
Framtiden då?
– Jag planerar bland annat att göra något om Vasasönerna. Jag är väldigt förtjust i 1500-tal och tidigt 1600-tal, säger Eva Mattsson.