För femte året i rad anordnar Thomas "Massi" Schön tillsammans med bland annat Studiefrämjandet, musikfestival på Bondebacka. Konceptet har sett olika ut genom åren, de tre första hette festivalen Bondebackarocken och fokuserade främst på rock. Förra året kompletterades genren med en mjukare variant av musik.
– Vi provade att ha två skilda områden, ett med rock och ett med dansmusik. Det fungerade utmärkt, det enda problemet var att rockarna också ville hänga på dansområdet. Så i år har vi bara ett stort område, förklarar Thomas.
För de flesta låter det kanske lite märkligt att det skulle gå att kombinera rockmusik och dansmusik, men inte för Thomas som både är med i ett rockband och ett dansband.
– Äsch, det är ingen större skillnad, jag spelar trummor. Det är nog mer krävande att spela dansmusik, för det måste ju funka att dansa till, säger han och skrattar.
Förutom musik kommer området även bestå av mat- och öltält, en mindre camping för långväga besökare och ett barnlekland. Festivalen som från början bestod av en scen och ett öltält, har med åren lockat fler och fler besökare. Förra året lockade evenemanget nära 1400 personer under sina två dagar.
– Man har ju fått blodad tand. Det är svårt att dra gränsen för hur stort det ska få växa, när man är inne i det är det kanske man inte tänker så klart, menar Thomas.
I år entrar 23 band festivalen, och främst är det män. 20 band av banden innehåller män, tre är könsblandade och antal band med störst del kvinnor är noll. Thomas har följt debatten om könsfördelning på Sveriges festival- och musikscen och beklagar utbudet.
– Redan förra året reflekterade vi över hur få tjejer som syntes i de bokades banden. Då hade vi en tjej på scen totalt, i år har vi iallafall fyra. Tyvärr finns det inga tjejband i Motala, säger han.
Helst skulle han vilja se åtminstone ett band innehållandes tjejer per dag och han har haft kontakt med band i Stockholm. Men eftersom Bondebacka Rock n´Dans först och främst finns till för lokala band har det fått gå före. Den lokala vinkeln, och rockscenen är det som fortfarande är festivalens stomme.
– Det är väldigt viktigt att unga människor i Motala har en scen att spela på. Rock är något vi vurmar för, men så länge det är bra musik och den inte är för extrem i sin genre, får banden chansen att visa vad de går för, menar Thomas.