Hon skildrar faderns hemby

I sina nya bok skildrar Margareta Spels människorna och deras liv i den lilla byn där hennes far en gång bodde.

- Jag har fått medel både av Lagerfeldska stiftelsen i Östergötland och Stiftelsen Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, det är jag jättetacksam för, säger Margareta.
Hennes samling ingår i det Fredricsonska släktarkivet och kommer att överlämnas till Landsarkivet i Vadstena.

- Jag har fått medel både av Lagerfeldska stiftelsen i Östergötland och Stiftelsen Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur, det är jag jättetacksam för, säger Margareta. Hennes samling ingår i det Fredricsonska släktarkivet och kommer att överlämnas till Landsarkivet i Vadstena.

Foto: Maria Lidberg

Kultur och Nöje2014-02-20 08:00

Margareta Spels har i sin ägo ett stort släkt- och flergårdsarkiv med brev, foton, räkenskapsböcker och andra dokument. Det äldsta är från 1600-talet, men boken tar sin början redan 1535 när Gustav Vasa ville upplåta mark till jordbrukare.

- Eftersom byn var liten, först med fyra lika stora gårdar, senare tre, har det varit ganska lätt att få översikt över människorna som bodde i byn, säger Margareta som främst har inriktat sig på livet i byn under 1600-

1800-talen och fram till 1925.

"Livet i Hersebråta - från Gustav Vasa till 1925" innehåller ett myller av personer, jordbrukshistoria, skvaller, släktfejder och till och med mord!

- Det har hänt hur mycket som helst i den där lilla byn, säger Margareta.

Margareta har fått hjälp från olika håll i forskningsarbetet som ligger till grund för boken och som tagit henne cirka fyra år. Hon ska närmast berätta om boken och om hur man använder olika källor i släktforskning vid ett arrangemang på Motala bibliotek den 15 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!