Redan på parkeringen utanför klosterområdet infinner sig lugnet. Det enda som hörs är fågelkvitter. Museichefen och guiden Marcus Lindberg tar emot vid entrén, klädd i ljusa kläder och bruna sandaler.
– Jag ska bara gå och byta om till mina guidekläder, säger han och försvinner.
Men strax är han tillbaka. Klädd i en skrud som kallas för skapular, visar han vägen genom Klostermuseet.
På gatuplan, i anslutning till entrédisken ligger deras butik. Där doftar det av lavendel och olika teer. I butikens sortiment finns något för alla smaker. Böcker, smycken, godis och leksaker med mera.
Några meter bakom entrén och butiken finns Kapitelsalen. Förr i tiden var det en samlingspunkt där man kunde få information innan förböner och gudstjänster. Men just nu är Kapitelsalen möblerad för bröllop. Då och då arrangeras det nämligen vigslar här.
– Ibland ges det även konserter. Det är en fantastisk akustik här, säger Lindberg.
En trappa upp ligger rummet Sanctum Sanctorum, det allra heligaste. Där finns den kista som man bar kvarlevorna av den heliga Birgitta i, från Rom till Vadstena.
– Det är en otrolig klenod från 1300-talet, tillverkad i svart talg. Den har tidigare stått i Klosterkyran och använts som altare, säger Marcus Lindberg.
Han berättar att det inte är en ovanlig syn att se troenden ligga på knä och be.
Utanför Sanctum Sanctorum står en docka i mänsklig storlek, gjord av silikonvax, föreställande den heliga Birgittas dotter, Katarina.
– Katarina var en oerhört duktig organisatör som kämpade för Birgittas helgonförklaring och att förverkliga hennes vision om ett kloster, berättar Lindberg.
Marcus Lindberg är utbildad arkeolog och har arbetat på museet i fyra år. Intresset för kloster har funnits sedan tiden på universitetet.
– Klostermuseet rymmer en fantastisk historia med personer man har läst om i grundskolan. Jag vågar nog påstå att det inte finns någon motsvarighet till Klostermuseet i norra Europa, säger han.
På ovanvåningen finns också museets hjärta, Dormitoriet, som var nunnornas sovsal en gång i tiden. De gamla sovcellerna fungerar nu som utställningsrum. Där finns bland annat Filmrummet, Bönekammaren, Kyrkorummet och en tillfällig utställning. En ny utställning, om människan och helgonet Birgitta är på gång.