Nätverket Östgötatextils hjärtefråga är den om handhantverk och att den kunskap som finns inte ska försvinna. I sommar visar tolv av deras medlemmar upp sina alster på Vadstena slott.
I Östgötatextils utställning "Ellen i spegeln" ingår en rad östgötska textilarbetare. Alla är medlemmar i nätverket genom att de är egna företagare och har hantverk som sin huvudsakliga syssla.
– Vi jobbar för att omgivningen ska få upp ögonen för att textil är en del av näringslivet och att det är en kraft att räkna med, säger ordförande Ulla-Karin Hellsten.
Själv har hon sedan 33 år jobbat med att utveckla Östgöta ullspinneri och utsågs tidigare i år till hedersdoktor av Linköpings Universitet tack vare av sina insatser. Att unga människor får komma i kontakt med textil är något hon tycker är väldigt viktigt.
– Våra verksamheter bygger på att det utbildas fler som kan hantverken. Det är viktigt med tillfällen då man kan inspireras, förutom den här utställningen ska vi ha textilkalas sista lördagen i juli här på slottet, berättar Marie Kling.
Själv har hon en butik i Linköping där hon säljer de ullkläder hon själv skapar. Tanken var att hon skulle ställa ut enbart en vit kollektion, men eftersom hon jobbar mycket i färg, finns båda delarna att beskåda på slottet. Förutom kläder visar utställningen hur olika textilhantverk kan se ut. Både mattor, halsband och väggbonader fyller den ljusa lokalen och i ett hörn står ett knyppelbord redo för den nyfikne.
– Knyppling och spets är en viktig del av Vadstenas identitet. Jag hörde nu att alla treor i kommunen ska få chansen att knyppla, vilket är jättekul, säger Ulla-Karin.