Populära deckare på bibblan

Svensk och nordisk deckarlitteratur är populär, såväl på hemmaplan som internationellt. Och det finns en förklaring till varför den går hem i stugorna.

Foto: Anders Törnström

Kultur och Nöje2014-09-24 10:50

– Det är sättet att skriva, arbetarlitteraturen har blivit deckarlitteratur, säger Urban Bäckström, bibliotekarie i Vadstena.

På biblioteket i Vadstena finns en särskild deckarhörna. Där trängs titlar och internationella författarnamn som Connelly och Baldacci, men även svenska som Mankell och Läckberg.

– Och vi har Åke Edvardsson, Roslund & Hellström – det finns minst en populär författare på varje bokstav, säger biblioteksassistent Victoria Pettersson.

Det svenska deckarfenomenet har slagit igenom stort, inte bara på våra nordliga breddgrader. När den brittiska tidningen the Observer för några år sedan listade de tio främsta deckarförfattarna i Europa fanns såväl Sjöwall-Wahlöö och Henning Mankell med på listan. Me-dan Sjöwall-Wahlöö med serien om Martin Beck anses ha satt standarden på den svenska deckarkulturen, pekas Mankell ut som den som öppnat omvärldens ögon för densamma. Mankell, som bland annat skrivit böckerna om Kurt Wallander, är dessutom den som sålt mest internationellt.

Hur populär är Mankell?

– Det är fortfarande mycket stort, och han hör till våra finaste författare. Min personliga favorit är ”Djup”, som dock inte är någon deckare utan mer en psykologisk thriller. En fruktansvärt ryslig historia som utspelas under första världskriget och handlar om en mariningenjör vars uppdrag är att undersöka Bråviken. Den är otroligt bra, säger Urban Bäckström.

Svensk deckarlitteratur är populär, hur kommer det sig?

– Ja och nordisk över huvud taget. Det har att göra med att vi, i synnerhet i Sverige, har haft en stark tradition av arbetarförfattare som Ivar Lo-Johansson till exempel. Efter Stieg Larsson- fenomenet började man undra i Frankrike och England vad som var så speciellt med den svenska deckar- litteraturen. Vad man kom fram till var att själva sättet att skriva finns kvar, exempelvis hos Sjöwall/Walöö som skrev samhällskritiskt. Så deckarlitteraturen har blivit vår tids arbetarlitteratur kan man säga, förklarar Urban Bäckström.

En biblioteksbesökare som gillar deckare är Birgitta Porsbring från Vadstena.

Läser du Henning Mankell?

– Jag har flera böcker i bokhyllan, men just nu minns jag inte några titlar. Men jag gillar den typen av deckare därför att det är lite psykologi också, och inte bara våld. Det bästa är när man själv får tänka. Det ska vara lite klurigt, och man ska inte veta vem som gjort det.

daniel.blomqvist@mvt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!