Porslin i genuin bruksmiljö

Sveriges största porslinsmuseum gällande mat- och bruksporslin finns i Godegård. Här visas svenskt porslin från 1750-talet fram till nu.

Foto: Marta b blanco

Kultur och Nöje2014-08-08 08:32

I tio år har Svenskt porslinsmuseum i Godegård varit i bruk. Robert Wounsch, allt-i-allo och guide berättar:

– Det kom till som ett komplement till vårt bruks- och vagnsmuseum. Ägarfamiljen hade en liten samling av porslin och sedan har vi köpt på oss efterhand.

Museet har runt 8 000 föremål; mat- och kaffeserviser samt barn- och lekserviser som ryms bakom glasmontrar. Ting från de stora konst/industriutställningarna går att se. Man har även porslin uppdukat i tidstypiska miljöer från olika årtionden.

– Här hittar man porslin man känner igen, sånt man har glömt och sånt man aldrig sett, säger Robert och citerar därmed en annons porslinsmuseet lockar med.

– Det går inte direkt att guida folk som kommer hit enskilt, de vill leta efter sina egna minnen från barndomen eller den första servisen de fick när de gifte sig. Man vill se sånt man har hemma eller känner igen från sin mormor eller farmor, säger Robert.

Museet är uppdelat på två hus; ett som belyser tiden 1750 till 1936 och ett som speglar 1937 fram tills nu samt en 50-talsutställning. Porslinsfabrikerna och formgivarna är förstås nämnda och flera formgivare har varit på besök på museet.

2005 lades den sista svenska porslinsproduktionen i Sverige ner, produktionen blev för dyr och flyttades utomlands.

Robert är en av dem som genomsökt loppisar och auktionshallar i jakt på utställningsfynd.

– Vi har en väldigt bra bild av svensk porslinshistoria.

Är det ingenting som saknas?
– Nej, inte nu längre. Jag letade länge efter en teservis från 1930 som Edward Hald designat, den är brun med guldhandtag. Den finns på Nationalmuseum, men jag har själv tidigare bara sett den på bild. Jag har letat i massor av år. Av en händelse fick vi syn på teservisen på en bild på en auktionssajt inne i Motala, där på ett bord stod den! Vi var flera som var ute efter den, men nu står den här!

Konstnären August Malmström, Nubbekullen, ni vet han som målade den berömda tavlan Grindslanten, gjorde matporslin med fornnordiska mönster för Gustavsberg.

– Det blev ingen succé, men är en kuriositet, menar Robert.

Museet ligger i Östergötlands bäst bevarade bruksmiljö, en sevärdhet i sig. Det finns möjlighet att fika vid museet.

Svenskt porslinsmuseum

Är beläget på Godegårds säteri som är ett byggnadsminne som ska bevaras orört för framtiden.

Visar svenskt porslin från 1750-talet fram till våra dagar från porslinsfabrikerna Rörstrand, Marieberg, Gustavsberg, Lidköping, Gävle, Karlskrona, Malmö, Ulfsunda, Hackefors, Uppsala-Ekeby och Göteborg.

Här går att uppleva 250 år av svensk historia i unik miljö.

På säteriet finns förutom porslinsmuseet även ett bruksmuseum och ett vagnsmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!