Rammstein ? VM i sceneffekter

Den 17 februari bevittnade jag den i särklass mäktigaste konsert som spelats på svensk mark. Det säger inte lite. Rent ut sagt det bästa jag sett. Någonsin. Band: Rammstein. Plats: Globen, Stockholm.

Kultur och Nöje2012-12-29 13:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är ett stort fan sedan några år tillbaka, men detta var första gången jag fick chansen att se dem live. Ståplats, långt fram. Om det var värt pengarna? Ja, vartenda öre.

De tyska industrimetaljättarna är sitt hemlands största musikexport, med över 15 miljoner sålda plattor i bagaget. Utstickande ur genren då de sjunger på sitt modersmål, och antagligen därför så stora. Hårda, råa och...ja, väldigt speciella. Bandet säger själva att anledningen till att de skriver musik på tyska är för att tyska är ”ilskans språk”. I nio fall av tio är metal argsint musik.

Varför bandet gör mäktiga liveshower?

Enkelt: Om det fanns VM i sceneffekter skulle de utan någon konkurrens ta hem guldmedaljen. Mer kreativt band får man leta länge efter. Varje låt innehåller alltid något tema, uttryckt av ljus, bomber och massiv rekvisita som går emot allt vad ”less is more”-myten innebär. Eldmasker, änglavingar av metall, gummibåt som surfar över publiken, pyroteknik, jättelika kastruller på hjul, hängbro över publiken. Det blir ändå inte för mycket av det goda, utan höjer showens standard till högsta betyg.

Givetvis är det en viktig faktor att musikerna också är duktiga för att det ska bli en grym liveshow. Men effekter på scen är faktiskt viktiga. De ska spegla låtarnas tema och budskap tillsammans med musikernas framträdande. Personligen får jag lätt intrycket av att en konsert blir mycket tråkigare utan diverse effekter, som om någonting saknas. Särskilt när det gäller hårdrock. Jag tror att majoriteten av metalbanden i dag ser det som något otänkbart att genomföra en liveshow utan någon form av effekter och/eller rekvisita. Det behöver inte vara stora, massiva effekter som Rammstein, utan det räcker med något litet, som skiftande ljus.

Här spelar dock spelställena stor roll. Små klubbar, exempelvis Trädgårn i Göteborg, tilllåter vanligtvis inte pyroteknik, till skillnad mot stora inomhusarenor som Globen. På festivaler, där många band spelar mitt på ljusa dagen, är det ibland svårt att skifta ljus så det syns. Det är då all annan form av effekter och rekvisita kommer in, såsom pyroteknik.

Frågan om effekter skiljer sig förstås från band till band. Rammstein är mästare på att ta fram passande rekvisita till sin musik, men alla kan inte ha samma medel. En skumsprutande kanon formad som ett manligt könsorgan skulle inte passa in i exempelvis en death metal-spelning, även om respektive låtar i fråga behandlar samma ämne.