– Det är en bok som beskriver hur det är att vara med i ett dansband som lyckades, säger före detta dansbandsmusikern Lars-Åke Rose.
1980-talet var ett bra årtionde för dansbanden i Sverige. Speltillfällen fanns det gott om och arrangörerna var villiga att betala då dansbanden fortfarande drog publik till folkparkerna. Men livet som dansbandsmusiker var inte alltid det lättaste. Om detta vittnar Lars-Åke Rose i sin kommande bok.
– Boken har fått titeln På liv och död. Det hände mycket otäcka saker. Jag brukar säga att det var tio gånger värre än att ligga i lumpen. Titeln är verkligen ingen överdrift, säger Lars-Åke.
Ett av de värsta minnena är när turnébussen var halvvägs över kanten till ett stup. Andra handlar om sena nätter, att leva på kaffe och kanelbullar, och att på egen hand tvingas meka med bussen i minusgrader när den havererat mitt i ingenstans. Och att kombinera yrket med kärlek och familjeliv var svårt.
– Det var i princip omöjligt att ha en fungerande relation, berättar Lars-Åke.
Under 1980-talet spelade han i flera dansband. Men det var framförallt tre år, från 1985 till och med 1987 när han spelade med bandet Zagers som det verkligen släppte loss .
– Vi spelade i stort sett varje dag. Tre års intensivt turnerande. Det var jättestort och det är ofattbart vilken aktivitet det var i parkerna på den tiden. Vi jobbade med namn som Ingvar Oldsberg, Glenmarks och Bosse Parnevik, säger Lars-Åke.
Hur kom det sig att det blev en bok?
– Jag satt och pratade med min svåger som är i bokbranschen och berättade om hur det var. ”Du borde skriva en bok om det där” sa han, och kort därefter satte jag mig vid datorn och började skriva. Det var som att se mitt liv som på bio, min roll i dansbandet och hur det var att leva dansbandsliv. Det känns väldigt kul att ha skrivit om en rolig period i mitt liv, säger Lars-Åke Rose.
Nästa år är det 30-år sedan Lars-Åkes resa med Zagers startade. Boken beräknas komma ut i samband med jubileet.