Snart operapremiär på slottet

Nu på söndag har en alldeles speciell operauppsättning premiär på Vadstena slott. "Silverskeppet" är lite av en hyllning till den tysk-svenske tonsättaren Joseph Martin Krauss och den brittiske feministikonen Mary Wollstonecraft.

Mary Wollstonecraft. "Mary" (längst till vänster) på besök på hovet i Köpenhamn.

Mary Wollstonecraft. "Mary" (längst till vänster) på besök på hovet i Köpenhamn.

Foto: Anders Rörby

Kultur och Nöje2014-07-17 18:19

I uppsättningen har man tagit musik från 1700-tals-kompositören Joseph Martin Krauss eftersom de anser att hans musik blivit oförtjänt bortglömd. Han levde ett liv där han skrev brev under sin vistelse i Skandinavien.För att få till en bra och passande historia tog man sedan intryck av Mary Wollstonecrafts resa genom Skandinavien när hon också skrev brev hem. Eftersom de hade en liknande historia och var samtida tyckte alla att det verkade en bra idé att slå ihop livsödena.

– Det är Sophie Helssing som skrivit librettot som kom med förslaget om Wollstonecraft, säger regissören Elisabeth Linton.

Det är den klassiska Vadstena-Akademien, som i år fyller 50 år, som står bakom uppsättningen. Berättelsen kretsar kring Mary Wollstonecraft (annars känd för att vara mor till Mary Shelley som skrev "Frankenstein") som åker till Skandinavien för att leta efter ett skepp fyllt av silver som försvunnit spårlöst. Skeppet skickades för att byta silver mot mat till de svältande revolutionärerna i Frankrike.

När MVT är på Vadstena slott för en pressträff om föreställningen spelar ensemblen upp en scen för de närvarande journalisterna. Scenen utspelar sig när Mary Wollstonecraft gör ett besök på hovet i Köpenhamn. De manliga sångarna spelar ibland kvinnliga karaktärer och kvinnor spelar ibland manliga karaktärer. De turas om att spela samma karaktär under föreställningens gång.

– I den här scenen spelade Nils Gustén Mary och Sibylle Glosted spelade Bernsdorff. De här fem sångarna berättar en historia tillsammans, menar hon.

Förutom Mary Wollstonecraft står alltså 1700-tals-kompositören Joseph Martin Krauss i centrum. Krauss har ibland jämförts med självaste Wolfgang Amadeus Mozart som enligt reklamen inför uppsättningen var "lika stora musikgenier". Hans musik har blandats med vissa inslag från arrangören och dirigenten Jonas Dominique.

– Ibland är det väldigt nära originalet, men ibland har jag skapat något helt nytt, sade en märkbart förväntansfull Jonas Dominique på pressträffen.

Inför premiären är det nästan slutsålt och Elisabeth Linton är exalterad.

– Det känns skitkul! Det är en superensemble och det har fungerat otroligt bra, säger hon glatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!