Flygvapenmuseum är under ständig utveckling med utställningar och föremål. Sedan den senaste utbyggnaden 2010 har cirka 130 000 besökare vallfärdat hit varje år. Många återkommer gång på gång för att kolla in nyheterna.
– Inledningsvis var det officerare på flygflottiljen F 3 Malmen som på 40- och 50-talen tog vara på de riktigt gamla flygplanen och visade dem för besökare. Östergötlands Flyghistoriska Sällskap, ÖFS, bildades 1967 med målet att skapa ett museum över Flygvapnets historia. 1984 var den första delen av det här museet klart och sedan byggdes det ut 1989. År 2010 nyinvigdes museet med en ny utställning om Sverige under kalla kriget, en restaurang, faktarum och kontor, berättar Elisabeth Lagvik, enhetschef, som är MVT:s ciceron.
– Ett incitament till den tredje utbyggnaden är vraket av den nedskjutna DC-3:an som låg på Östersjöns botten från den 13 juni 1952 tills den hittades 2003 och bärgades 2004.
Planet har placerats i en monter precis så som det låg på 120 meters djup när det hittades. En film berättar om de åtta män som var med på planet, om änkorna, om Kalla kriget, hemlighetsmakeriet kring händelsen och hur det gick till när planet återfanns. Föremål, bland annat piloten Alvar Älmebergs vigselring, en chokladbit från Cloetta, kläder och ting visas liksom flygplansklockan som visar tiden när planet hamnade på botten.
Tunnan, Draken, Lansen och Viggen, plan byggda av Saab i Linköping finns att bese.
– Det finns plats för ett Gripenplan som vi hemställt om att få hit, som kan berätta om tiden efter 1989, säger Elisabeth Lagvik.
I magasinen finns runt 100 000 föremål med militärt ursprung. Filmer och ljud förhöjer museibesöket. Flera utställningar pågår, däribland nyöppnade "Lumpen - från mönstring till muck".
Som besökare är det bra att ha gott om tid för att hinna uppleva så mycket som möjligt. Elisabeth Lagvik tipsar här om fem höjdpunkter:
– 1 DC-3:an. 2 De världsunika pionjärplanen från 1910-talet. 3 Hemmiljöerna, hur det såg ut hemma hos folk från 1950 och fram till 1980. 4 Faktarummet med bibliotek och arkiv med bland annat försvarets egna publikationer. 5 Flyglabbet med Gripen-simulatorn.