"Vadstenakungen" skildras i ny skrift

Johan Gottfrid Sandberg var en av de starka männen i Vadstena under 1800-talet. Nu skildras han och människorna omkring honom i skriften ”Vadstenakungen”.

Marianne Andersson framför huset där "Vadstenakungen" levde på 1800-talet.

Marianne Andersson framför huset där "Vadstenakungen" levde på 1800-talet.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2013-01-11 08:38

Johan Gottfrid Sandberg är huvudperson i Föreningen Gamla Vadstenas småskrift för 2012, ”Vadstenakungen”. Det är Marianne Andersson som skrivit den, med Ulla Molin som medförfattare.
Idén kom i samband med att man sommaren 2012 visade en brudklänning på Spetsmuseet i Vadstena. Den hade tillhört Elsa Stenberg, som 1904 gifte sig med Hjalmar Landelius. Elsa var dotter till Johan Gottfrid Sandberg och Ulla Molin, som bor i Motala, är hennes dotterdotter.
”Vadstenakungen” är en person som förekommit i tidigare historieskildringar, men nu beslutade man sig för att gräva lite djupare.
– Han dök upp i staden plötsligt och försvann så småningom, man har ju undrat lite grand var han egentligen kom ifrån och vad som hände sedan, säger Marianne Andersson, som tidigare skrivit två av föreningens småskrifter.

När det gäller Johan Gottfrid Sandberg, som levde 1826-1889, så var han ingen person i bakgrunden. Under några årtionden var han en framträdande figur i staden, så pass att han alltså kallades ”Vadstenakungen”.

Han var med och startade Vadstena Enskilda Bank, där han också var verksam som styrelseordförande. Han var också en av Östgöta Stadshypoteksförenings stiftare och satt som ordförande i såväl stadsfullmäktige som drätselkammaren. Han satt också i den första styrelsen för Vadstena sockerbruks AB, som bildades 1871.

Det var inte självklart att Sandberg, som föddes i Stockholm, skulle lyckas i livet. Han förlorade sin mor när han var tre år, när han var 16 gick pappan bort. Då hade Johan Gottfrid sedan fem år tillbaka levt i Vadstena, hos sin faster Amalia Stenberg.
– Han hade en tuff barndom, konstaterar Marianne Andersson.

Styvföräldrarna var emellertid driftiga. Styvfadern Per Sundbergh var handlare och Johan Gottfrid fick hjälpa till som bodgosse i butiken, som låg i Helgeandshuset. 1845, när han var 19 år, flyttade han hemifrån. Dock inte långt, utan bara till andra sidan Storgatan. Så småningom gifte han sig med Sophie Sundberg, som var hans fostersyskon och biologiska kusin. Då var han 34 år.

Johan Gottfrid Sandberg hade jobbat sig upp till toppen, men allt ihop raserades 1879, i svallet efter en skandal som skakade Vadstena. Det började med att apotekaren och lantbrukaren Johan August Holmberg åkte fast, efter att ha förskingrat 300 000 kronor från Vadstena Enskilda bank.

Stenberg tillhörde de stora förlorarna när banken gick omkull, samtidigt som han blivit allt sjukare i lungemfysem, hjärtsvikt och astma.
– Det skulle ha varit spännande att varit med 1879 och höra hur man pratade i staden, säger Marianne Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!