Det är framför allt ljudet från konserter, julbord, nattklubbsverksamhet och privata fester som påverkat nattsömnen. Problemen gäller framför allt kvälls- och nattetid efter 22.00.
"Trots att det är kul att det händer något i Lokverkstan, har det blivit så ofta att det orsakar obehag", skriver en av de boende i området till miljö och hälsa på Motala kommun.
Kommunen har sedan anmälan haft en dialog med Ola Serneke AB, som äger fastigheten och Play Reklam & Event, som också driver Lokverkstan för att hitta gemensamma lösningar.
Det har inte varit utan utmaningar, enligt Pascal Lundkvist, fastighetsansvarig på Ola Serneke AB.
Vad är den största svårigheten för att komma tillrätta med ljudet?
– Det är en komplex fastighet med högt i tak, många fönster och hårda väggar som gör att ljudet studsar. Sen är det en gammal fastighet som man inte får göra vad som helst i, säger han.
Jonny Johansson, VD på Play Reklam & Event har varit medveten om utmaningen med ljudet i Lokverkstan sedan 2011-2013 när han var hyresgäst. Han menar att utmaningarna kvarstod när de åter flyttade in under 2022.
– Vi har behövt lära känna lokalen för den består av mycket betong och hårda ytor, den är som en stor kyrka, säger han.
Ska grannar behöva bli störda?
– Vi vill absolut inte att någon ska bli störd. Vi tog det på allvar direkt när vi fick höra om klagomålet. Målet från dag ett har varit att förgylla hela Motala och det inkluderar både besökare och grannar, säger Johansson.
Under 2022 genomförde de en rad tekniska insatser för att försöka komma tillrätta med ljudvolymen.
Men enligt de boende i området har de inte haft effekt och dialogen med kommunen har fortsatt.
"Efter två kvällar denna helg med extremt hög musik som gör att man inte kan sova alls, så är man helt slut på söndagen och så ska man försöka klara av en kommande arbetsvecka också," uppges i kommunikation med kommunen.
Miljö och hälsa har genomfört en ljudmätning i ett sovrum hos en boende i området under en pågående konsert. Mätningen visade på ljudnivåer mellan 30,6 och 32,6 dB, vilket är högre än den tillåtna ljudnivån på 25 db enligt Folkhälsomyndighetens riktvärden.
– Vi har sett att ljudnivåerna är för höga. När det kommer till ljud i hus från till exempel konserter är det oftast det lågfrekventa ”dunket” som man hör och upplever som störande, konstaterar Per Linnér, bygg- och miljöchef på Motala kommun.
Jonny Johansson bekräftar att de har kommit till en liknande slutsats vid egna mätningar.
Kommunen har utifrån inspektionen bedömt att klagomålet är befogat och att riktvärdena inte klaras i tillräcklig omfattning. Det har därför tagits ett beslut om att kräva åtgärder av Lokverkstan, ett så kallat föreläggande.
Enligt beslutet för 2024 ska verksamheten minimera ljudspridning från ljudanläggning utomhus och portarna ska hållas stängda, men får vara öppna till 23.00 om värmen blir för hög i lokalen. Ljudnivåerna i bostadshusen får inte överstiga 25 dB mellan klockan 23.00 och 02.00.
Boende i området menar att Lokverkstan inte fullföljt kraven från föreläggandet för 2024 och ifrågasätter ljudnivåerna under en konsert. Till kommunen uppger de:
"23,00 kör de igång med kvällens konsert. Helt enligt vad dom tidigare utannonserat i media och ljudvolymen och basdunket ökade kraftigt som förväntat. Det var exakt samma ljudnivåer som det varit tidigare som när dina inspektörer var på plats hos oss."
– Vi har skickat in en total ljudrapport från kvällen till kommunen och dokumenterat att det inte är öppet någonstans där det inte får vara öppet. Vi har inte brutit mot något i föreläggandet, säger Johansson om klagomålen.
Per Linnér kommenterar:
– Om ett föreläggande följts eller inte är något som vi som tillsynsmyndighet kontrollerar. Vi var inte ute och gjorde mätningar då. Men det som nämnts och som de inte ansåg som bra tar vi med i vår tillsyn. Huruvida ljudnivåerna just då var för höga eller inte tar vi dock inte ställning till.
Vad händer om ett föreläggande inte följs?
– Per definition händer ingenting. Det är ett tydligt beslut från tillsynsmyndigheten om vad som gäller och vad verksamheten ska förhålla sig till. Om en verksamhet inte följer besluten eller arbetar för att åtgärda problemen kan det bli ett föreläggande om viten, säger han.
Linnér säger att Lokverkstan levt upp till sitt åtagande och visar att de tagit både föreläggandet och klagomålet på allvar. Han förklarar också att beslutet för 2025 års föreläggande fattas i april och att det inte kommer ha samma krav som från 2024.
– Åtgärderna som de själva har nämnt ser vi att de arbetar vidare med. Vi tycker att de gör vad de kan för att komma till rätta med problemet med ljudnivåerna, säger han.
Den stora åtgärden som verksamheten nyligen genomfört är installationen av ljudabsorbenter för att förbättra akustiken. Stora delar av taket och bakväggen mot Göta Kanal har täckts i ljudisolerande material, som ska förbättra ljudet i lokalen och minska ljudläckaget mot de som bor i området.
Är problemet löst nu?
– Vi har gjort så mycket som vi för stunden vet att vi kan göra, säger Johansson och utvecklar:
– Vi har tagit hjälp av proffs för både tekniska investeringar och för akustiken som aldrig funnits i lokalen. Utredningen vi genomförde kom fram till att det är bakväggen mot de klagande som vi skulle sikta på, och det har vi gjort. Jag tror att vi har gått i mål nu.
Pascal Lundkvist tror likt Johansson att akustikingreppet kommer skapa ett bra resultat.
– Skulle det mot förmodan inte fungera får vi fortsätta med arbetet, säger han.
Vad skulle nästa steg vara i så fall?
– Det kan inte jag svara på just nu. Det är något som akustikexperterna i så fall får jobba vidare på.
Per Linnér hoppas att ljudvolymen nu ska hamna under Folkhälsomyndighetens angivna gränsvärden.
– Det här kan vara klart redan nu. Skulle det vara det, så tror jag att både vi, Lokverkstan och klagande part är nöjda. Men det är inte så att vi utgår ifrån det utan vi utvärderar åtgärderna efteråt, säger han.
Kommer det genomföras nya mätningar nu när ljudabsorbenterna är på plats?
– Självklart. Vi kommer att genomföra mätningar inne i Lokverkstan med hänvisning till att de som kommer dit inte utsätts för höga ljudnivåer, men också hos de som bor i området under året, säger Per Linnér.
Kan det här hota verksamheten i Lokverkstan om problemet fortlöper?
– Jag kan inte se att detta ska vara något hotande för själva verksamheten. Normalt sett så löser sig alltid detta, det är min erfarenhet.
De boende i området har avböjt att kommentera.