– Det kan bli några sjörövarhistorier, säger Jan Hedh.
Genom åren har Jan Hedh blivit prisad flera gånger om för sin yrkesskicklighet. När han kommer till Motala ikväll (onsdag) tänker han dock först och främst berätta om sin senaste bok som han skrivit tillsammans med mästerkocken Leif Mannerström.
– Jag har ju egentligen kommit ut med tre böcker det senaste året, men mest blir det nog om min och Manneströms bok ”Mästarnas menyer.” Den handlar bland annat om när vi var på Amerikalinjen, och den mat som lagades när jag var grabb.
Hur såg menyerna ut på den tiden?
– Det var mycket rejälare mat – vilt, och fin fisk. Mycket mer dekor och desserterna var mer genomarbetade. Jag kan visa hur man hugger en svan i is, eller flätar en korg av socker.
Jan Hedh har gjort sig känd som bagare och konditor. Och för den som undrar var uttrycket go’fika kommer ifrån, så kan det också delvis härledas till Jan Hedh.
– Vi har ju Olof Viktors café i Glämminge (på Österlen) som fick priset Sveriges bästa café. Jag kommer att prata lite om boken ”Gofika och Olof Viktors café”, men även om ”Stora brödboken” som egentligen är tre böcker samlade i en, förklarar Jan Hedh.
För de insatta finns det kanske ett område som kännetecknar Jan Hedh lite extra – nämligen choklad.
Du kallas chokladmästaren?
– Ja, jag har jobbat med och skrivit mycket om choklad. Idag driver vi ju även en chokladfabrik i Malmö.