Elever gör holkar - för böcker!

Leo Hultenius och Edin Kusljugic.

Leo Hultenius och Edin Kusljugic.

Foto: Tove Dockson

Motala2015-02-26 14:29

Dörren in till träslöjdssalen på Norra skolan öppnas. Där är halva klass 5A i full gång med sina bokholkar bland hörselkåpor, skruvmejslar och sågspån. Hammarslag och lukten av furu är påtaglig.

Ordinarie slöjdlärare är borta idag. Men den pensionerade slöjdläraren Lars Karlsson är på plats. Likaså resurspedagogen Sami Jashri.

Lars Karlsson håller som bäst på att visa Melvin Lööf, 11 år och Victor Oreman, 12 år, hur de ska gå vidare med sin bokholk.

– Det är en hel vetenskap att sätta fast gångjärn, säger Melvin Lööf.

Han och Victor Oreman berättar deras första idé var att göra en bokholk som såg ut som en chipspåse. Men snart ändrades planerna och med inspiration från Jönssonligan-filmerna, håller de nu på att göra en bokholk efter de klassiska kassaskåpen, Frans Jäger.

Bokholkarna har eleverna jobbat med i tre veckor. Och de har fått helt fria händer vad gäller färg, storlek och utseende.

– Träslöjd är bästa ämnet. Jag önskar att vi hade träslöjd två gånger i veckan istället för en. Det är mycket roligare att jobba med händerna än att sitta och skriva i en bok, säger Melvin Lööf.

Lars Karlsson har arbetat som slöjdlärare i 18 år och rycker sedan pensionen ut då och då till olika skolor i Motala. Han är positiv till projektet med bokholkarna.

– Jag tycker att det verkar vare en intressant och kul grej, säger han och får medhåll av resurspedagogen Sami Jashri.

– Motala kommun storsatsar på läsning bland barn och det här är ett meningsfullt projekt, där barn kan vara delaktiga, säger han.

– Och det ger en extra sporre att Motala & Vadstena Tidning följer upp hur det går, tillägger Lars Karlsson.

"En bokholk är ett minibibliotek som sätts upp på platser där människor vistas. Här ställer du böcker som dina grannar och andra kan låna och läsa. Bokholkarna är ofta i trä, men måste inte vara det. Huvudsaken är att det skyddar böckerna. Det går också att omvandla lådor och annat, så man behöver inte alltid skapa nytt.

Hur tycker du att den ska se ut? Skapa en bokholk och skicka in en bild på ditt bidrag till bokholk@motala.se senast torsdag 30 april 2015.

De enda krav vi ställer är att bokholken ska

• stå emot väta och rusk

• skydda böckerna mot väta och rusk

• att du bor eller arbetar i Motala kommun.

En jury utser de tio bästa bidragen. Dessa kommer att presenteras i MVT och läsarna får rösta fram en vinnare. Totalt delas tio pris ut. I priserna finns bland annat presentkort på olika företag i Motala, en tre-månaders prenumeration på MVT, biobiljetter och böcker.

Bidragen kommer även att ställas ut på huvudbiblioteket i Motala."

Motala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!