Fortfarande oklart om drift av museum

Kommunen har ägt Rundradiomuseet i över två år, men än finns inga beslut om hur verksamheten där ska bedrivas.

Foto: Jeppe Gustafsson/Corren

Motala2015-01-16 10:03

2010 började Motala kommun på allvar att arbeta med Rundradiomuseet och man projektanställde Helena Törnqvist, i dag museiintendent, för att jobba med verksamheten. 2012 köpte man så byggnaden av Terracom och planerna var stora för museets framtid. Men i dag finns fortfarande inga beslut tagna om hur verksamheten ska bedrivas, det finns ingen fast organisation och det återstår en rad frågetecken kring nödvändiga renoveringar.

– Jag vill att Rundradiomuseet ska vara ett stort besöksmål och kommunen har ju till också med jobbat på att få det att bli en nationell angelägenhet. Då tycker jag att man måste leva upp till vissa krav som man kan ställa på ett besöksmål och det gör vi inte i dag, säger Helena Törnqvist.

Förra året fick bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda om en eller flera föreningar skulle kunna sköta museet, ungefär som Charlottenborgsmuseet i dag drivs av Motala hembygdsförening. Helena Törnqvist har undersökt frågan, men avfärdar förslaget.

– Jag håller med om att man behöver titta på den framtida driften, men jag tycker inte att man kan vila en professionell verksamhet på föreningsgrund, säger hon.

Hennes främsta argument är att många föreningar i dag har svårt att få medlemmar och personer som vill engagera sig. Att då hoppas att en förening ska kunna sköta museet långsiktigt tror Helena Törnqvist är fel väg att gå.

Bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S) vill i dagsläget inte uttala sig särskilt mycket om radiomuseets framtida drift utan meddelar att nämnden skickat frågan till sitt nybildade kultur- och fritidsutskott istället.

Så när får frågan en lösning?

– Det har jag ingen aning om. Men som jag ser det finns det föreningar som är verksamma i lokalerna och som mycket väl skulle kunna sköta själva driften. Den idén är fortfarande gångbar, men det behöver inte innebära att föreningarna ska sköta själva museet, säger Nicklas Rudberg och fortsätter:

Rundradiomuseet

I tio år pågick en diskussion mellan Teracom och kommunen om radiomuseet. Teracom hade lagt ner sin verksamhet och ville bli av med fastigheten. Först när man hotade att riva byggnaden gick kommunen med på att köpa den.

2012 genomfördes köpet, priset var en krona.

När politikerna tog beslut om ett köp beslutades också om en utredning om vad huset skulle användas till. Det diskuterades också att sälja huset vidare, något som inte är aktuellt i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!