El Sistema har funnits i Sverige i fem år och pionjärerna är Göteborg, totalt i landet finns det i cirka 20 kommuner. I Motala startades det i augusti 2014 för femåringar i förskolan Agneshög och på tre förskolor i Charlottenborg.
Nu, två senare, utökas verksamheten till grundskolan så att ettorna på Råssnäs- och Charlottenborgskolan kommer att få ta del av musikundervisningen. I samarbete med Kulturskolan kommer barnen att erbjudas att spela instrument i en orkester på sin skola.
Rektor för Råssnässkolan, Ilona Lokka, säger att grunden är lagd i och med att förskolan framgångsrikt arbetat med El Sistema.
– Vill man att ens barn ska få ta del av El Sistema ska man se till att de går på Råssnäs eller i min skola, säger Daniel Rask som är rektor för Charlottenborgsskolan, väl medveten om att föräldrar väljer skola nogsamt nuförtiden och att det kan leda till segregation.
– Vi ser det här som ett aktivt sätt att lyfta området, göra något åt utanförskapet och skapa nätverk bland föräldrarna, säger han.
På Väster är inte segregationen lika kraftig men behovet av El Sistema finns.
– Vi har samma önskan om integration. Alla föräldrar har inte råd att sätta sina barn i kulturskola och det här är ett sätt för dem att möta kultur, säger Ilona Lokka.
El Sistema grundades 1975 i Venezuela av ekonomen och musikern José Antonio Abreu, med syftet att ge alternativ till livet på gatan med kriminalitet och våld.
– Vad skulle man göra i slumområden för att bryta den onda spiralen och man kom på att samla barnen för att bygga instrument och lära dem spela, säger Sofia Paulsson som är El Sistema-pedagog.
I Motala har filosofin anpassats till behoven som finns här.
El Sistema skapar engagemang genom sina familjeträffarna på onsdagar – Vänstay, ordlek från engelskans wednesday. Då samlas man för att ta del av barnens musikalitet och på köpet får familjerna social gemenskap och är med i ett sammanhang genom sina barn.
– Den här satsningen når ut mot föräldrarna och här träffas man inte på grund av sport eller religion. Man finner glädje genom barnen, säger Sofia Paulsson och pratar om brobygge föräldrar emellan utan tanke på etnicitet.
– Det finns ett uppdämt behov hos föräldrar av gemenskap, det märker vi av det stora antal barn och vuxna som kommer på Vänstay, säger Marie Stråhlin, förskolechef för enhet Agneshög.