Titta in på museet hemifrån!

Nu kan du gå på Motala Motormuseum - hemifrån! Bara att surfa in på datorn eller via appar för iPad, Smart-tv eller mobiltelefon.

Visningen kan börja. "Jan-Ove Bolls fars opel", berättar Johan Rahm om den första bilden som dyker upp i Museum Hemma.

Visningen kan börja. "Jan-Ove Bolls fars opel", berättar Johan Rahm om den första bilden som dyker upp i Museum Hemma.

Foto: Maria Lidberg

MOTALA2014-12-30 20:01

Motormuseet har funnits på Museum Hemma i drygt ett halvår.

– Dels handlar det om marknadsföring, att locka turister och besökare hit till Östergötlands sjöstad Motala och vårt museum. Men det är också en möjlighet för människor som inte har möjlighet att besöka Motala att få ett titt på vårt fina museum, säger Johan Rahm, chef för Motala Motormuseum och fortsätter:

– Jag tror att det är många som inte känner till att möjligheten finns. Vi tycker att det är roligt att vara tidigt ute med den här tekniken.

Den som är nyfiken på att göra en virtuell rundvandring på museet kan gå via museets hemsida www.motala-motormuseum.se.

Museum Hemma har öppet alla tider på dygnet, alla dagar året om.

– Man vandrar genom museet rum för rum, man får se mycket, men det är inte så detaljerat. Man kan säga att det är ett smakprov på vad vi har att erbjuda. En berättare guidar runt och det finns bildspel med musik till.

Museum Hemma visar bilar, motorcyklar, moppar, uppbyggda tidsmiljöer, utställningar med exempelvis Luxors produkter, kameror, föremål, kläder, leksaker.

– Vi lägger in nyheter när det görs ändringar på museet, men vandringen är helt up to date som den är just nu, säger Johan Rahm.

Motala Motormuseum är beläget i Motala hamn och är ett upplevelsemuseum för hela familjen. 2015 firar museet 20-årsjubileum.

– I maj öppnar vi upp en ny 380 kvadratmeter stor utställningsyta med främst moppar, motorcyklar och scootrar, berättar Rahm.

Museum Hemma

2010 utlyste kommunikationsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) en innovationstävling inom kultur och fritid med syftet att: "möjliggöra användbara och tillgängliga informations- och kommunikationslösningar som kan öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att utöva och ta del av kultur och fritid".

Systemagic vann tävlingen genom projektet "Virtuella gallerier för tv, mobil och web" som blev grunden till Museum Hemma.

Har formgivits utifrån "Design för alla" vilket innebär att Systemagic i sitt arbete har strävat efter att skapa en portal som möjliggör museibesök för så många som möjligt.

Användarna ska kunna utforska en plats, ett levnadsöde eller en berättelse med hjälp av enkla hjälpmedel så att de själva kan ta del av och fascineras av det kulturarv som finns innanför museers väggar.

Stödjer flera språk och syntolkning.

Källa: Systemagics hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!