William Shakespeares Trettondagafton framfördes första gången 1601. Pjäsen utspelar sig främst i Illyrien, där huvudpersonen Viola (spelad av Pontus Plaenge) spolats i land efter ett skeppsbrott.

– För att överleva måste hon klä ut sig till man, förklarar Andreas Forner Lindal, regissör.

Viola intar rollen som sin bror Sebastian, som hon tror är död, och tar sig namnet Cesario. Hertigen Orsino (Astrid Kakuli) tar hjälp av Cesarios tjänster för att fria till den vackra grevedottern Olivia (Magnus Munkesjö) som dock blir kär i Cesario medan Cesario/Viola förälskar sig i hertigen. Och vid sidan av den handlingen löper flera sida vid sida...

Artikelbild

| MISSLYCKAT FRIERI. Liselott Lindeborg (Tobias Raap), Monica Almqvist Lovén (Andreas Bleek af Nosen) och Per-Johan Persson (Maria).

– Pjäsen handlar om identitet, säger Pontus Plaenge som förutom skådespelandet är konstnärlig ledare på Shakespare på Gräsgården.

Varför valde ni att spela just den här pjäsen?

– Ämnet är angeläget och så vill vi bjuda på en komedi, svarar Andreas Forner Lindal.

Vad är det som gör pjäsen så rolig?

Artikelbild

| NYA OCH EN VETERAN. Frida Brandt, Linköping, Anna Blomqvist, Lund, Matilda De Ridder, Linnéa Redblad, Norrköping och Viktoria Berglund, Motala. Linnéa gör sin 200:e föreställning i Shakespeare på Gräsgården i sommar medan övriga är nya i ensemblen. Anna målar kulisser.

– För att den är så mänsklig, svarar Per-Johan Persson (Maria).

Flertalet i ensemblen har varit med förr, det här är kompaniets 18:e uppsättning, men några är nya, däribland Liselott Lindeborg, känd från Östgötateatern som spelar Baron Tobias Rapp.

Artikelbild

| REGISSÖREN. Intressanta frågeställningar väntar publiken, enligt Andreas Forner Lindahl.

– Det jag tycker om med Shakespare är att han så bra beskriver det fula i oss människor. Alla längtar efter kärlek och vi kan göra vad som helst, finta, manipulera och trixa för att få det vi vill ha, säger hon.

23 föreställningar blir det.