"Här har vi något att vara rädda om"

Scenkonst Östs nya styrelseordförande Lars Hagman hoppas kunna bidra med erfarenhet. Och kanske se lite fler pjäser och konserter.

Lars Hagman vid Anna Odells konstverk "Imaginär sanning" i Universitetsparken i Linköping.

Lars Hagman vid Anna Odells konstverk "Imaginär sanning" i Universitetsparken i Linköping.

Foto: Åke Karlsson/Arkiv

Östergötland2019-11-01 15:00

Scenkonst Öst AB bildades 2016 och består av Norrköpings symfoniorkester och Östgötateatern med Ung scen/öst. Bolaget ägs av Region Östergötland och Linköpings och Norrköpings kommun och sedan 2 oktober har de en ny styrelseordförande – Lars Hagman. Han är förtroendevald för Liberalerna i Regionen, bor utanför Linköping, är 66 år gammal och har en lång erfarenhet av olika styrelseuppdrag, bland annat i Tekniska verken.

– Jag hoppas att jag kan bidra med en del erfarenhet. Jag kommer ju inte från kultursektorn men jag har däremot ett 40-årigt arbetsliv bakom mig med just styrelsearbete och företagsledning i olika former. Kunskap och erfarenhet från den kulturella sidan är jag helt övertygad om redan finns i bolaget, säger Lars Hagman.

Som styrelseordförande ska han vara en del av ägarnas förlängda arm och se till att bolagets vd och ledning uppfyller de mål som har satts upp. På bolagets hemsida står bland annat att uppdraget är att "långsiktigt säkerställa den höga kvalitet som i dag finns inom scenkonst och övrig kultur i regionen." Som helt ny på posten har Hagman ännu inte sett något som han skulle vilja försöka ändra på inom verksamheten.

– Vore förmätet av mig att säga något redan nu. Jag ser ingenting direkt som behöver förändras. Det enda som jag känner är väl en förhoppning från min sida att vi, eftersom bolaget är beroende av bidrag och stöttning från ägarna, får fortsätta att satsa på kulturen. Jag hoppas att man är medveten om vilken tillgång man har i det här. Vi har en enormt kompetent verksamhet inom både Östgötateatern och symfoniorkestern. Här har vi något att vara rädda om och vara stolta över, säger Lars Hagman.

Hur ser ditt egna kulturintresse ut?

– Jag har väl jobbat lite för mycket så tiden har inte räckt till för att hinna gå på allting som jag har velat. Men när vi får tillfälle går jag och min hustru gärna och ser en bra konsert eller en bra teaterföreställning. Så det hoppas jag att det kan bli mycket mer av i min nya roll. Nu senast var jag och lyssnade på Vivaldis "De fyra årstiderna" med symfoniorkestern och på lördag ska jag se "The last fish" i Norrköping och sen "Faust II" när den har premiär i Linköping.    

Hagman efterträder den tidigare ordföranden Christer Mård (L) och uppdraget sträcker sig till år 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!