Det var när Malin Kärrbrink började läsa boken ”Märta och Hajlmar Söderberg – en äktenskapskatastrof”, skriven av Johan Cullberg och Björn Sahlin, som hon drog slutsatsenatt det på hospitalet i Vadstena måste ha suttit kvinnor som varit i samma situation som Märta Söderberg. Hon levde vid förra sekelskiftet och var gift med författaren Hjalmar Söderberg. Märta led av reumatism, men hennes make påstod att hon var psykiskt sjuk och såg till att få henne inspärrad, enligt Cullbergs och Sahlins bok.
Malin Kärrbrink berättar att hon funderat mycket på kvinnors psykiska ohälsa och hur de som drabbats har behandlats genom historien.
– Det lättaste sättet att bli av med jobbiga kvinnor har ju varit att spärra in dem. Även i dag så hamnar unga kvinnor längst ner på skalan, deras psykiska ohälsa är det som prioriteras sist av sjukvården. Man spärrar fortfarande in tjejer på rättspsyk och på kliniker, ofta bland manliga intagna och ibland tillsammans med ganska farliga brottslingar, säger hon.
Malin Kärrbrink berätttar att Märta Söderberg omgavs av starka män och inte hade hittat en egen identitet innan hon gifte sig.
– Märta hade överhuvudtaget inga rättigheter och kom från en samhällsklass där en kvinnas liv var omgärdat av tvång. Hennes man påstod att han inte fick någon skrivro, eftersom Märta var så sjuk och inte kunde ta hand om hemmet åt honom. Men Märta var desperat, hon var så rädd för att bli lämnad. Det är ju inte klokt vilken makt män har haft, säger hon.
Vadstena Nya Teater har fått låna rekvisita av Hospitalsmuseet, och i sommar ger Malin Kärrbrink ”Märta och andra galna kvinnfolk”, en kombination av guidning och föreläsning, på museet vid sex tillfällen.
Den andra pjäsen som visas på nytt i sommar är ”Ellen Key och ljuset på Strand”. Även detta är en berättelse om kvinnlig utsatthet – och styrka. Den handlar om författaren Ellen Keys sista år på egendomen vid Vättern, där hon levde tillsammans med hushållerskan och vännen Malin Blomsterberg.
– Ellen är ju intressant eftersom hon inte ville bli ägd av en man. Det är en sorglig historia, men samtidigt mycket mänsklig och här finns också humor. säger Malin Kärrbrink.
Vadstena Nya Teater planerar att fortsätta spela starka och annorlunda kvinnoporträtt. I våras satte man upp ”Fröken Julie” och till nästa sommar kommer den på nytt. Även i August Strindbergs pjäs finns ett tragiskt kvinnoöde.
– Det är viktiga, allmänbildande och roliga föreställningar, säger Malin Kärrbrink.