Någon visar sig vara en skyltdocka. Eller ska vi kanske säga en skyltdoktor. Där står han sida vid sida med en skyltsyster och pysslar till synes med något vid ett bord.
– Normalt får besökare inte gå hit upp. Det handlar om brandskyddsregler bland annat. Det är här man förvarar mycket av det som för tillfället inte har plats i pågående utställningar, berättar Anita Gustavsson.
Vi befinner oss på vinden till Hospitalmuseet. Lite råkallt och kusligt är det allt. För att inte säga spöklikt. Vita skynken täcker en del av inventarierna. Ljuset är halvskumt.
– Har du sett. Det finns en hel del här, säger Anita entusiastiskt.
Vi går försiktigt runt och lättar på en del täckelser och förlåter. En gammal rullstol uppenbarar sig. Ting som andas historia och berättar något om tidens gång. Märken som läkare och sköterskor bar på sina uniformer. Någonting för överordnade och någonting för underordnade. Handskrivna liggare och vetenskapliga skrifter. Böcker om medicin och metoder. Fotoalbum. Mängder av stämplar. Som kanske i en enda handvändning kunde ha en avgörande inverkan på någons liv.
– Titta på tavlan här. Den berättar om när kungen, Adolf Fredrik, med sitt följe var på besök. Det var en stor händelse som man senare ville föreviga och hylla. Det här var ju Sveriges första centralhospital som också kungen ville se.
En del av det som inryms på vinden kan väcka en del obehagliga tankar och föreställningar. Fotbojor i järn. Diverse utrustning som på olika sätt är till för att förhindra rörlighet. Olika spännanordningar. Fläckat. Nött.
– Men det skulle ju vara för patientens bästa. För att de inte skulle kunna komma åt att göra sig själva illa.
Annat vittnar om terapier som användes i verksamheten. Verktyg. Textilier.
– Man kan se att de ägnade sig åt träslöjd och vävning, bland annat.
Stora Dårhuset byggdes 1757 och inhyste ”tolv usle, svagsinte och rasande” personer. I de nedre våningarna, som är tillgängliga för allmänheten, kan man få en bild av hur mentalvården har utvecklats genom seklerna och ända fram till 1970-talet.
– Har du sett vad många väckarklockor det ligger där i lådan.
Samlingarna tillhör Östergötlands museum. Visit Vadstena sköter museets öppettider i sommar.