– Det är ett engångsbidrag för att försöka rädda musikutbildningen, säger Anita Järnberger (Fp), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
Summan är till för att stödja linjen, som varit ekonomiskt ansträngd de senaste åren, och dess övergång från Vadstena folkhögskola till ny huvudman.
– Vi tycker att musikutbildningen håller så hög kvalitet, vi ser det som en regional angelägenhet, menar Anita Järnberger.
Regionutvecklingsnämnden tog beslutet om ett bidrag på tisdagen. Ordföranden menar att beslutet är nödvändigt ur en nationell synvinkel.
– Musiklinjen har ett nationellt intresse. Många av musikerna och sångarna går vidare till högre studier. Skulle skolan försvinna så försvinner en del av rekryteringsbasen för högskolorna, menar Anita Järnberger.
Hon uppger att det skett ett samarbete med berörda aktörer innan beslutet togs. Ett beslut som var enhälligt från nämndens sida.
– Vi har samarbetat otroligt bra i frågan, säger Anita Järnberger.
2014 visade en utredning att musiklinjen hade haft ekonomiska bekymmer de senaste åren. Det har diskuterats sedan dess om man kan rädda kvar den på något sätt eller om man till och med skulle vara tvungen att lägga ned musiklinjen. Enligt den senaste planen utifrån utredningen kan finansiering av utbildning sökas från Myndigheten för Yrkeshögskolan. Folkuniversitet blir huvudman och VadstenaAkademien får ansvar för utbildningens helhet. Man ska dock vara kvar i Vadstena folkhögskolas lokaler.