För andra året i rad hölls festivalen Gyllene skräp på Vadstena slott. I hamnparken surrade det av aktiviteter som på ett eller annat sätt satte energi och klimat i fokus.

– Jag plockar skräp med den här väldigt bra staven, säger Teodor Ericsson som är tre och ett halvt år gammal.

Han står och balanserar på en tråd och får hjälp av mamma Madelene. Frilufsfrämjandets äventyrsbana gick ut på att ta sig runt på en bana och samtidigt plocka skräp, som man sedan fick sortera. Att prata om miljöfrågor på ett roligt sätt är något som ligger Anders Karlsson varmt om hjärtat.

– Genom mitt jobb som miljöansvarig på Linköping universitet har jag förstått hur många bra lösningar det finns. Det bästa sättet att nå ut med dem, är att visa hur lätt det är och inte minst roligt, säger han.

Anders är en av initiativtagarna bakom festivalen. Att "Lassemajas" författare Martin Widmark fanns på plats under dagen är Anders förtjänst, de är nämligen barndomskompisar. Och Martin, han tog i sin tur med sig kompisen Louise Hoffsten. Båda fanns på plats under dagen för att ha högläsning på slottet.

– Det är jättekul att titta på småkrypen med luppen. Jag har hittat en liten vattengråsugga, säger Allan Bäckman, tio år.

Att bygga fågelholk eller att fiska kräftor i vallgraven var inget som föll han i smaken, men att få kika på hur djurlivet i Vättern var desto mer spännande.