Denna mellandag i slutet av 2024 är det dags för en reflektion kring ett av alla de pendelbeteenden som mänskligheten ständigt ägnar sig åt. Inte minst inom digitalisering har vi som samhälle svårt att hantera nya fenomen och går gärna ”all in” kring någonting, för att senare ångra oss och bli efterkloka. Då blir vi i stället överdrivet skeptiska.
Ett av de senaste exemplen är artificiell intelligens. Alldeles för många har för bråttom att implementera AI, för även om tekniken har en otrolig potential medför den också risker. En måttfullhet vore där klädsamt redan från start.
I dag är det dock någonting mer banalt som står i fokus. Mobila applikationer, i vardagligt tal kallade appar. De är utmärkta för att ge information ”on demand”, det vill säga utifrån en önskan från den som använder dem att få ta del av innehållet. Men, appar bör inte ersätta den ordinarie rapporteringen som sker i nyhetssändningar och andra program med liknande innehåll.
Ett konkret exempel är att SVT Sport frekvent berättar för tittaren att tabeller för olika idrotter finns att titta på i appen, i stället för att visa dem. Saken är den att det tar lika lång tid att göra reklam för appen som att faktiskt visa tabellen i Sportnytt. Vem vinner på det?
Radiosporten har också börjat med ett liknande beteende, vilket åtminstone undertecknad upplever som störande. Som konsument lyssnar jag ofta på radio av en anledning, nämligen att jag samtidigt pysslar med någonting annat. Diskar, dammsuger, tvättar, klipper gräs, mockar i stallet, klyver ved eller vad det nu må vara.
Händerna är upptagna med annat och det är öronen som är tillgängliga. De sistnämnda har svårt att ta fram en app och läsa resultat och tabeller. För övrigt kan antagligen vissa personer med funktionsnedsättningar uppleva situationen på ett liknande sätt.
För att göra en jämförelse, tänk för en stund på väderprognoserna i SVT. Hur skulle du reagera om Väder-Nils skulle börja berätta för dig att du ska titta på prognoserna i SVT:s app i stället för att konkret visa morgondagens väder? Jag misstänker att du hade blivit en aning irriterad. Hade du velat använda appen hade du antagligen inte valt att titta på TV.
Att tillhandahålla och informera om att apparna finns är helt okej, till och med bra. Däremot ska relevant information inte undanhållas från konsumenterna, enbart för att programledarna i stället ska försöka locka besökare till apparna. Privata aktörer kan vara friare i sitt beteende, men apphysterin börjar gå för långt inom public service.