Det är svårt att bli vuxen på riktigt om du inte kan försörja dig själv. Utan en inkomst är det nästan omöjligt att hyra eller köpa en bostad, det är hopplöst att planera för framtiden, resa och skaffa erfarenheter eller att starta en familj. Just så ser verkligheten ut för allt för många unga i Sverige i dag. Vårt land har bland den högsta ungdomsarbetslösheten inom EU, och har så haft under en längre tid. I januari 2025 uppgick arbetslösheten i gruppen 15-24 år till 24,7 procent. En fjärdedel av alla unga i Sverige saknar alltså ett jobb. En viss försiktighet ska naturligtvis användas när man jämför länderna med varandra. Utbildningssystemen är utformade på olika sätt och i länder där de flesta unga studerar på heltid och inte söker jobb är det bara en mindre andel av ungdomarna som räknas till arbetskraften. Samtidigt ser det verkligen inte bra ut för Sveriges del. Enligt siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat var det i januari 2025 bara Spanien och Rumänien som hade en större andel arbetslösa unga.
Att något måste göras är uppenbart. Ett förslag på en satsning för att få unga i arbete kom den 4 mars från Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg och arbetsmarknadspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi. S vill införa ett körkortslyft där fler arbetslösa unga ska bli anställningsbara genom att de via Arbetsförmedlingen får hjälp att ta körkort. Partiet vill även återinföra möjligheten att låna från CSN för att ta körkort för bil, lastbil och buss. Totalt skulle detta gå på en halv miljard skattekronor.
“Ett körkort kan vara avgörande för att få ett jobb, särskilt på landsbygden. Det här är en investering i ungas framtid och i Sveriges arbetsmarknad”, säger Ardalan Shekarabi (S) vid en pressträff den 4 mars.
Självklart är det viktigt att investera i unga människors framtid. Men det görs redan på genom en avgiftsfri utbildning ända upp på universitetsnivå och möjlighet att ta fördelaktiga studielån. När det kommer till körkort är det något som unga människor faktiskt borde kunna investera i själva. Vilket många ungdomar faktiskt gör. De kämpar och sliter under gymnasietiden på den lokala matbutiken, i stallet, på något café, restaurang eller i butik under kvällar och helger för att ha råd att ta körkort när de fyller 18. Många lyckas. Enligt siffror från Transportstyrelsen växer antalet 18- och 19-åringar med körkort. Vilket är toppen eftersom det ökar deras frihet att välja både var de vill arbeta och var de vill bo.
Om något ytterligare ska göras för att ge fler unga möjlighet att köra bil, är det rätta, inte att som Socialdemokraterna vill, göra en krånglig och ineffektiv satsning på vissa, utan att göra det enklare och billigare att skaffa körkort för alla. På senare år har körkortsutbildningen byggts ut med flera moment och varje kursdel kostar tusenlappar. Även om goda kunskaper och trafiksäkerhet är A och O, går det att ifrågasätta vissa saker som att riskutbildningen numera är uppdelad i två olika pass. Tyvärr går också utvecklingen mot att det blir ännu dyrare. Förra året aviserade regeringen nya prisökningar för körkortsprov med bland annat fördubblade kostnader för buss- och lastbilskörkort. Den där halva miljarden som S är ute och vevar om hade ju till exempel kunnat användas för att backa det bandet.
Arbetslösa ungdomar borde inte få körkortet betalt
Socialdemokraterna vill erbjuda arbetslösa ungdomar att få körkort betalt av Arbetsförmedlingen. Det är fel väg att gå. Betydligt bättre vore att sänka kostnaderna för alla.
Dyrt. Och krångligt. Trafiksäkerhet är viktigt men det går att ifrågasätta om det verkligen är rimlgt med så många dyra moment i körkortsutbildningen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.