Att fråga eller att inte fråga

”Alla vill ha utveckling, men ingen vill förändras.” Så lyder några tänkvärda ord som är motiverade att plocka fram ibland och nu är ett sådant tillfälle.

Debatt. Den bristande dialogen bör ligga i fokus när det gäller planerna kring Tegelviken, menar MVT:s ledarskribent.

Debatt. Den bristande dialogen bör ligga i fokus när det gäller planerna kring Tegelviken, menar MVT:s ledarskribent.

Foto: Anders Törnström

Ledare2014-10-18 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det är just en utveckling av Tegelviksområdet i Motala som är planerad, men på grund av att ändringarna inte har kommunicerats eller diskuterats på ett tillräckligt sätt stöter förändringen på motstånd.

I dagens MVT berättar vi om de upprörda känslor som har blossat upp hos boende i de berörda områdena Tegelviken och Hyddmarken vid norra fotändan av den nya bron. Läget är attraktivt och centralt, men ändå inte för centralt, och närheten till uppskattade rekreationsområden av olika slag är påfallande.

Kommunens planer på att rusta upp och utöka utbudet i området är i grunden positiva. Bättre bänkar, handikappanpassade sittplatser och solsoffor ger fler personer möjligheter att på olika sätt njuta av området. Grillplatser och utegym förbättrar utbudet och förhoppningsvis även livskvaliteten på olika sätt.

Tjänstemännen som ansvarar för planerna har fått in synpunkter på utvecklingen via så kallade cafédialoger, där den som önskade hade möjlighet att framföra sina tankar. Även detta är i grunden en bra tanke, men det är samtidigt uppenbart att de berörda i närområdet inte har nåtts i tillräcklig omfattning av varken budskapet eller dialogen.

Även den politiska diskussionen som har uppstått i kölvattnet av den aktuella utvecklingen i Tegelviken är intressant att följa. Oppositionen med Sören Hjelm (M) i spetsen har snappat upp frågan och tar de boendes oro på allvar. Att tekniska nämndens ordförande Anders Andersson (V) också är med på noterna är ett gott tecken.

Även om han har funderingar kring relevansen i att föra en politisk diskussion kring planerna är det i stället tillvägagångssättet och den upplevda bristande dialogen som bör ligga i fokus. Att fråga allmänheten i Motala med omnejd är en självklarhet, vilket också har gjorts. Att specifikt också fråga de boende i närområdet borde också vara en självklarhet, men har bevisligen inte gjorts.

Det som nu har inträffat kring Tegelvikens utveckling visar på att det trots de konkreta problemen finns en fungerande demokratisk process i Motala kommun. Planer finns, finansiering har ordnats och arbetet har påbörjats – ändå finns det möjlighet för invånarna att reagera och få respons från politiskt håll. Den aktuella processen kan förhoppningsvis också förbättra den planerade dialogen inför framtida projekt och utveckling av liknande karaktär. Om så blir fallet blir inte förändringen något farligt.

Läs mer om