Att tro på jultomten kan vara fullt rimligt

Det behöver inte vara fel att leva i en lögn för en liten stund, om motivet är gott.

Tomten är fake news.

Tomten är fake news.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2019-12-24 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Ett återkommande tema för julafton är saker vi tror på, eller saker vi åtminstone låtsas att tro på. Den centrala fiktiva figuren denna dag är för de flesta av oss i detta avlånga och normalt sett kyliga land den annalkande jultomten, en företeelse som lever kvar och frodas trots att det borde allmänt känt att han är fake news.

Årets julkalender i SVT tar sig an jultomten på ett annorlunda sätt. Tomten är deprimerad och utbränd, eller lider åtminstone av psykisk ohälsa. Samtidigt försöker en motståndsrörelse sätta käppar i hjulet för julfirandet. Manus och skådespeleri lämnar en hel del att önska, trots en imponerande ensemble, men ändå speglar julkalendern delvis ett modernt samhälle. Även till synes för evigt trygga och stabila individer kan drabbas av motgångar som får dem att vackla och ifrågasätta sin tro.

Du har antagligen läst eller hört bakgrundshistorien om den moderna jultomten ett antal gånger. Oftast avbildas varelsen som en aningen korpulent äldre man med vitt skägg och det är allmänt vedertaget att han inte existerar. Ändå fostras barn, åtminstone i yngre åldrar, till att tro på att jultomten finns. Vi lever i ett kollektiv som har jultomtens existens som en allmänt accepterad lögn. De flesta vet att han inte existerar, men beter sig ändå som om han gjorde det.

Detta underliga beteende, som i fallet jultomten är tämligen harmlöst utöver en kraftig ökning i konsumtionen, visar sig dessvärre även inom andra områden. När det gäller för mänskligheten betydligt mer livsavgörande frågor som vaccinationer mot farliga sjukdomar, att ta klimathotet på allvar, samt att värdera utbildning och forskning högt blir konsekvenserna betydligt mer allvarliga.

År 2019 har en kraftig ökning av mässling noterats, vilket bland annat har gjort att fyra länder har strukits från Världshälsoorganisationen WHO:s lista över mässlingsfria länder. Klimatmötet i Madrid i december månad kraschlandade, mycket beroende på att enstaka individer i ledande positioner väljer att tro på saker utifrån sin egen känsla och sina egna motiv, i stället för att ta till sig de slutsatser som kan dras utifrån beprövad vetenskap. Fake news som bekräftar ens egen föreställning blir plötsligt uppgraderade till sanning.

Det är inget fel på att värdera och upprätthålla traditioner, åtminstone inte så länge de till sin karaktär är positiva och tillåtande. Visst kan det diskuteras om det moderna julfirandet verkligen är så hälsosamt ur alla aspekter, men likväl är utgångspunkten om generositet och solidaritet gentemot sina medmänniskor en hedersam sådan.

Det behöver inte heller vara fel att leva i en lögn för en liten stund, om motivet är gott. Vissa lögner lever vi oss avsiktligt med i, av olika anledningar. Det kan vara av omtänksamhet för eller respekt mot andra, oavsett om det handlar om religion eller seder som vi egentligen inte tror på eller ställer oss bakom.

Att tro på eller att låtsas tro på jultomten kan alltså vara fullt rimligt, inte minst en dag som julafton. En riktigt god jul önskas härmed alla läsare, vi hörs snart igen på en ledarsida nära dig!

Tobias Josefsson