Vi närmar oss den tid när årets julklapp utses, julskyltning planeras och människor förbereder sig för en av årets absoluta höjdpunkter. Julafton. Även om kritiken mot att julen har utvecklats till ett kommersiellt jippo har den vackra egenskaper där familj och vänskap sätts i centrum.
Strax därefter kommer en av de mest överskattade högtiderna. Nyår. Raketskjutande sätter skräck i både djur och människor samtidigt som överdrivet intag av alkohol orsakar mänskligt lidande och förstörelse av egendom. Att fira in det nya året borde vara positivt, men det har för många blivit synonymt med oro.
Just detta nyår träder en särskild lagändring i kraft, en ändring som även den kan komma att förknippas med just oro. Från och med 1 januari 2019 sker nämligen en avreglering av den svenska spelmarknaden och ett licenssystem införs.
Med begreppet ”spel” avses här inte sällskaps- och brädspel som Uno, Monopol, Ticket to Ride, Terraforming Mars eller Magic the Gathering, utan ”spel” som i Stryktipset, V75, Matchen och andra liknande varianter av spel och dobbel. Även casinospel på nätet omfattas.
Historiskt sett har spel i dessa spel varit naturliga inslag i våra liv, i varierande men ändå relativt begränsad omfattning. Det är fortfarande många som i dag har växt upp med fotbollens Tipsextra med engelsk fotboll på lördagar. Många är det som genom åren har spelat på travets elitserie V75 och drömt om miljonvinster när rätt hästar sätter nosen först.
Den som upplevde Bingolottos succé och Leif ”Loket” Olssons förvandling från lokal till nationell kändis på 90-talet vet hur mycket programmet och spelet i detsamma har betytt, både när det gäller de ekonomiska bidragen till idella föreningar och för spänningsmyset i tv-soffan. Det är lätt att bli nostalgisk trots problemen med spelmissbruk. Rent konkret har inslag som dessa varit en del av många svenskars identitet.
Tiderna har förändrats och kommer att förändras ännu mer. Vi har under de senaste åren blivit allt mer exponerade för nya varumärken inom spelbranschen och formligen bombarderats med annonser och jinglar för många olika spelbolag som utlovar guld och gröna skogar, frispinn och bonusar.
Kanske inte i samma utsträckning, men ändå inte långt ifrån, möts vi av reklambudskap om snabblån och sms-lån utan säkerhet och till höga räntor. Kopplingen mellan de två områdena är inte långsökt. Kombinationen av dem är dessutom direkt farlig.
Därför är det lätt att med viss oro blicka fram emot nyåret denna gång. Svenska Spel och ATG som hittills har varit dominerande via sina monopol kommer sannolikt att fortsätta vara starka, men andra aktörer tar nu stora steg in på den svenska marknaden. Missbruksproblematiken lär knappast minska.
Men, det finns motpoler. Fotbollsmagasinet Offside berättade i veckan att de från och med nu stoppar all annonsering från spelbolag. De gör det utifrån konceptet #spelstopp som sätter fokus på frågor som matchfixning och journalistisk trovärdighet, men det finns även flera skäl till beslutet.
När speldjävulen slår till hamnar familj och vänskap inte i centrum. Tvärtom. Spelberoende är ingen lätt fråga att hantera och ett förbud mot spel skulle inte göra någon nytta. Oavsett finns det många skäl att fortsätta arbeta mot just spelberoende, även efter nyår.