Bry dig om klimatet

Det pratas mycket om att den globala uppvärmningen inte får överstiga två grader. 2015 sägs vara ett ödesår för klimatet.

"Vi hotar skapelsen”. Påve Franciskus är en av många som har insett att människan hotar planetens stabilitet. Ett första steg för att komma i balans är att ett klimatavtal undertecknas i december.

"Vi hotar skapelsen”. Påve Franciskus är en av många som har insett att människan hotar planetens stabilitet. Ett första steg för att komma i balans är att ett klimatavtal undertecknas i december.

Foto: TT

Ledare2015-11-27 07:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Däremot talas det sällan om varför. Om vad som händer om vi inte når tvågradersmålet. Om varför det är en katastrof om FN:s klimattoppmöte i Paris, som inleds på måndag, inte mynnar ut i ett bindande globalt klimatavtal.

Tystnaden beror sannolikt på att temperaturhöjningen inte går att följa på samma sätt som vädret. Vi ser inte isberg som smälter, havsnivåer som höjs eller hur ozonlagret tunnas ut.

Däremot märks effekterna. Klimatförändringarna påverkar tillgången på mat och rent vatten. De riskerar att göra naturkatastrofer som skyfall, översvämningar och torka till vardagsmat.

Dessutom inverkar klimatet på hur vi mår. Under klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 fastslogs att klimatförändringarna utgör det största globala hälsohotet. Värmeböljor gör exempelvis att många drabbas av uttorkning. Luftföroreningar och kolanvändning ger hjärt- och lungsjukdomar, och även den psykiska hälsan påverkas när klimatet ändras.

En annan högaktuell konsekvens är att många års torka i Syrien har fått cirka 1,5 miljoner människor att flytta från landsbygden till städernas slum, där unga män lockas till extremism. Folkvandringen är en av flera bidragande orsaker till terrordåd och krig, något vi troligtvis kommer att få se mer av, eftersom översvämningar och långa perioder av torka tvingar människor att fly. Då hårdnar kampen om mat, vatten och landområden, med fler konflikter och flyktingar som följd.

Därför berör klimatförändringarna alla.Inte bara debattens två poler, där Snusmumriken står på ena sidan och tunnelseende klimatförnekare på den andra. Mittemellan befinner sig de flesta, som källsorterar och är beredda att byta till grön el, men som har svårt att få fram en konkret bild av hur klimatförändringarna kommer att märkas i vardagen. Delvis eftersom vi är vana att dela in tillvaron likt ämnena på ett skolschema, där varje område diskuteras för sig, utan en tanke på hur de hänger ihop.

Men det är inte så världen fungerar. Klimatet är sammankopplat med närmiljön, som påverkar människors försörjningsmöjligheter, liv och hälsa. När situationen förändras tvingas många att lämna sina hem, vilket bidrar till ofrivillig migration, blodiga konflikter och att samhällen faller samman.

Påve Franciskus menar att ”vi hotar skapelsen”. Forskarna konstaterar att vi rubbar planetens stabilitet. Enklare uttryckt är vi på god väg att förstöra framtiden, både för oss själva och för våra barn.

Det positiva är att utvecklingen går att stoppa. Men då krävs att den globala uppvärmningen stannar vid två grader, vilket inte kommer att ske om inte världens länder utgår från samma verklighet och drar åt samma håll.

Här kommer klimatavtalet att fungera som ett golv – en gemensam plattform att utgå ifrån. Därför är det nödvändigt att det undertecknas i mitten av december.

Läs mer om