En av de mest meningslösa moralistiska glädjedödarlagarna som vi har i Sverige är den som säger att man måste servera varm mat lagad i ett fullutrustat restaurangkök för att få sälja alkohol. Medan det i andra länder går att köpa vin i en lucka i väggen eller dricka en öl vid en enkel bardisk finns det tusen och ett krav på de svenska krögare som vill kunna förse sina kunder med ett glas eller två.
Enligt alkohollagens 15:e paragraf handlar det om att “minska alkoholens skadeverkningar genom att mat serveras tillsammans med alkoholdryck och alkoholdrycksliknande preparat”. Detta eftersom det tar längre tid för alkoholen att komma ut i blodet om mat konsumeras i samband med att alkohol intas.
Samtidigt finns det varken krav på att restauranggäster ska köpa eller trycka i sig mat när de väl är ute på krogen. På sådana uteställen dit kunderna främst går för att dricka, dansa och umgås och inte är särskilt intresserade av att äta mat, skapar kravet därför bara krångel och onödiga kostnader. Dessutom tolkas reglerna lite olika beroende på vilken kommun det handlar om.
En aktuell rapport från organisationen Företagarna, som undersökt matkravet i alkohollagen, och som bygger på flera enkäter med såväl kommunala tjänstemän som krögare, visar att skillnaderna är stora. Trots att samma nationella regelverk gäller ser det i praktiken helt olika ut när tillstånd ska ges. I vissa fall räcker det med att restaurangen har tre maträtter på menyn, även om det inte hör till vanligheterna. Det stora flertalet kommuner kräver att både, för- huvud- och efterrätter ska finnas att beställa. En formel på 3-5-3 verkar vara en av de vanligare. Men det finns platser där handläggarna inte nöjer sig med mindre än att det finns 12 eller fler maträtter på menyn för att godkänna alkoholservering.
Att det ser ut på det sättet är naturligtvis helt orimligt. Därför är det glädjande att regeringen häromdagen meddelande att den avser få bort detta otyg. Även det kritiserade kravet på att ha sittplatser inomhus för att få servera alkohol på en uteservering ska förhoppningsvis avskaffas.
I en debattartikel i Expressen 25/6 skriver socialminister Jakob Forssmed (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Liberalernas socialpolitiska talesperson Helene Odenjung att “nu lättar vi på dessa krav. Inom kort kommer regeringen att tillsätta en särskild snabbspårsutredning för att se över regelverket. Målet är att förenkla systemet och minska den byråkratiska bördan för företagare, inte minst för små aktörer och näringsidkare. Utredningen ska bland annat få i uppdrag att lämna förslag som innebär att köks- och matkravet tas bort helt”.
Det som kan tyckas självklart men som inte är det, att en verksamhet om den vill ska kunna fokusera på att servera ost och vin, eller öl och tilltugg, ska kunna göra detta utan att behöva inreda ett helt kök med ugnar och grillar, kan med andra ord snart bli verklighet. Ett litet, men ack så viktigt, steg mot ett enklare, friare, företagsammare och kanske framförallt gladare Sverige.
En av de mest meningslösa gläjdedödarlagarna vi har i Sverige
Regeringen ska låta snabbutreda möjligheten att avskaffa matkravet vid alkoholservering. Ett viktigt steg mot ett friare och företagsammare Sverige.
Skål! Snart kan vi, om vi har tur, dricka vin på krogar som inte tvingas erbjuda halvhjärtade hamburgare och kladdig pasta mot sin vilja.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.