Vadstena, vi har ett resultat! Efter valnattens spänning har många hållits på halster i väntan på länsstyrelsens kontrollräkning av rösterna. Det handlar dels om att få ett slutligt valresultat att förhålla sig till i förhandlingar mellan partierna och dels om att få redovisningen av samtliga personkryss som väljarna har möjlighet att dela ut. Bland dessa fanns en del rejäla överraskningar att vänta på.
Huvuddragen i ledningen för kommunen under den kommande mandatperioden ser nu ut att vara färdiga. Förra lördagens ledare gick förvisso vilse en aning bland de historiska mandatfördelningarna, men resonemanget utifrån resultatet i valet 2018 visade sig vara gångbart. Moderaterna finns med i styret och fortsätter på den nyligen inslagna vägen med ett blocköverskridande samarbete.
Under torsdagen berättade nämligen Moderaterna och Socialdemokraterna om sina avsikter att fortsätta med det redan påbörjade samarbetet partierna emellan. De tunga politiska posterna i kommunen är redan fördelade och klara, trots att de två inte når egen majoritet. Ytterligare ett par mandat krävs för att nå majoritet, men företrädarna låter säkra på att kunna hitta ett kompletterande stöd. Som väntat är förra mandatperiodens samarbetspartner Miljöpartiet en uttalad kandidat i den processen.
De av M och S utlovade fokusområdena bostadsbyggande och kollektivtrafik är logiska lågoddsare. Glädjande för Vadstenas framtid är också att partierna redan i ett så här tidigt skede väljer att framhålla Vätterns viktiga betydelse som dricksvattentäkt. Det kommer att krävas insatser från många olika håll för att stärka arbetet i skyddet av Vättern.
För den som inte redan har gjort det är det vid det här laget dags att inse att blockpolitiken är död på kommunal nivå. Alliansen som fyrpartikonstruktion är generellt sett upplöst och den historiskt sett oheliga duon M och S styr tillsammans på ett antal olika håll runt om i landet. Det är dags att släppa prestigen även på riksplanet och ta lärdom av kommunernas lösningar.
Med detta i ryggen tar vi en närmare titt på kryssen i kommunvalet. Socialdemokraternas främste företrädare Anders Hedeborg lockade blott 29 röster, i stället var det tvåan Desirée Forsén som fick flest kryss av S-väljarna med 96 stycken. Balansen ska inte övertolkas, men det är ändå en intressant notering.
Flest personkryss av alla drog Konsensus etta Frida Edholm med 226 stycken, vilket motsvarar ungefär var femte Konsensusväljare. Det var även den största andelen inom ett parti, med Centerpartiets Anders Agnemar som god tvåa. Han skuttade därmed från sin fjärdeplats på listan upp som partiets stora valvinnare, men han var ändå inte ”värst”.
Det var nämligen Moderaternas blott 18-årige Carl-William Franzén, som från sin plats 20 avancerade till en andraplats i röstningen och via en rejäl bomb kryssade sig in i fullmäktige, tack vare 66 röster. Imponerande, vilken framtid som väntar för hans del! Här snackar vi föryngring och förnyelse på riktigt.
Tobias Josefsson
Personkryssade ledamöter (parti, plats)
Peter Karlsson (M, 1)
Carl-William Franzén (M, 20)
Anders Agnemar (C, 4)
Desirée Forsén (S, 2)
Dan Olsson (SD, 1)
Frida Edholm (Kons, 1)