Ensamhet är ett stort problem i samhället och det får stora negativa konsekvenser för folkhälsan. I dag har det därför blivit dags att reflektera över situationen för ensamhet hos äldre personer i Motala.
De personer som har hemtjänst i kommunen har årligen möjlighet att svara på en enkät som kallas brukarbedömning. I den får de svara på ett antal frågor, bland annat om de besväras av just ensamhet.
Under det senaste decenniet har nivån av ensamhet hos denna grupp legat högre i Motala än i Östergötland som helhet. Jämfört med riksgenomsnittet har det varit både bättre och sämre under perioden, men ensamheten under och efter pandemin upplevdes mycket jobbigare i Motala än i övriga landet.
Glädjande nog har situationen därefter förbättrats rejält. Från de 17 procent som besvärades av ensamhet år 2022 har det nu sjunkit ner till 10 procent, vilket är en i sammanhanget relativt bra nivå. Det är ändå bekymmersamt att det ser ut så, men sett till verkligheten i dag är det ändå tydliga steg i rätt riktning vi ser.
En liknande positiv utveckling kan vi hitta i upplevelsen hos de personer som bor på äldreboenden i Motala kommun. Direkt efter pandemin upplevde 25 procent av dem ensamhet, men den nivån är nu nere på 14 procent. Det är lägre än riket och i nivå med Östergötland som helhet.
Regionens sammanställning ”Status Östergötland” ger oss ytterligare insikt i hur den äldre delen av befolkningen upplever det. I gruppen 65 år och äldre är det endast en procent av invånarna som själva säger att de upplever besvär av ensamhet, vilket är väldigt bra både rent konkret och i jämförelse med andra kommuner. I en annars stundtals dyster värld värmer det en socialliberal själ.
Varför ser det då ut som det gör? Svaret är inte enkelt, utan består av en mängd olika faktorer. Hur anhöriga agerar, var man bor och vilka intressen man har är några av dem.
En annan faktor är hur Motala kommun arbetar med att förbättra den psykiska hälsan hos äldre. Utifrån sett verkar det som att arbetet bedrivs metodiskt, bland annat utifrån det som kallas ”ABC”. Kärnan är att göra något aktivt, göra något tillsammans och göra något meningsfullt.
Det finns dessutom många andra aktörer än kommunen som gör skillnad. Organisationen Äldrekontakt, pensionärsorganisationer, idrottsföreningar och många andra gör skillnad. Det finns mängder med aktiviteter, föreningar och evenemang att välja bland för den som kan, orkar och vill.
Vi måste som samhälle försöka se varje enskild människas behov. Varje person som upplever ensamhet är en förlust, vilket gör att vi inte kan ge upp. Håll i och håll ut!