Det är inte alltid som rikstäckande och lokala aktualiteter förenas på det sätt som exemplet bostadsbyggande medför just nu. Samtidigt som fackförbundet Byggnads på riksplanet har varslat om storstrejk på grund av konflikten med arbetsgivarna i byggbranschen slog lilla Vadstena på stora trumman och presenterade en satsning på bostäder som av MVT:s rubriksättare förärades med epitetet ”byggboom”. Det är ett motiverat ordval som förpliktigar.
Alla berörda känner vid det här laget till det politiska uppstickarpartiet Konsensus, som med budskapet ”bygg mer” gjorde succé i valet 2014 och var på vippen att bli största parti i Vadstena kommun. Därefter har det gått trögare och kritik från bland annat MVT:s ledarsida har funnits både kring agerande och beteende.
Nu måste det dock sägas att partiets kommunstyrelseordförande Mats Wahrén med rätta såg tillfreds ut under torsdagens pressträff. Ambitionen om att bli 10 000 invånare inom 15 år kräver ett byggande av i storleksordningen 70 nya bostäder varje år. I det nu presenterade projektet med HSB omfattas ungefär 90 bostäder, vilket alltså är ett högst relevant bidrag till den tänkta utvecklingen.
Projektet kommer att kräva mycket energi från både kommunen och andra aktörer. Samtidigt måste byggtakten behållas även i övrigt och många olika processer hållas i gång parallellt, vilket innebär stora utmaningar. Det gäller inte minst för den ledning och styrning som krävs, bland både politikerna och tjänstemännen. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen framöver.
Det kommunala fastighetsbolaget VFAB är en annan viktig spelare i sammanhanget och planerna därifrån innebär storleksordningen 90 nya bostäder under de närmaste åren. Även dessa är mycket relevanta bidrag på vägen till att nå ambitionen, plus att det krävs insatser även från andra privata aktörer med både flerbostadshus och villor för att det ska räcka hela vägen.
Samtidigt ska läsaren vara fullt medveten om att Sverige är på väg in i en högkonjunktur, vilket innebär att priser trissas upp och tiden för genomförande av nybyggnationer ökar. Ränteläget är just nu extremt lågt och talar för att investera, men samtidigt spär det på prisökningen. Den ökade efterfrågan resulterar i högre priser eftersom byggbranschen inte kan möta upp i samma takt.
Lägg därtill den konflikt som just nu pågår i byggbranschen, där arbetare och byggföretag står till synes långt ifrån varandra i frågan om löneutveckling och arbetsvillkor. Det innebär potentiellt att redan pågående byggnationer försenas, vilket även påverkar framtida projekt som i fallet Vadstena. Framtida projekt blir sannolikt också märkbart dyrare att genomföra.
Effekterna av förhandlingarna kring kollektivavtalen kan slå åt ena eller andra hållet när det gäller kostnadsutvecklingen för byggföretagen, vilket i slutändan också påverkar de aktörer som vill bygga - sannolikt med ytterligare prisökningar. Det finns alltså många orosmoment att ta hänsyn till, men oavsett detta måste det ändå sägas att Vadstenas och HSB:s projekt med byggande av bostäder är en välkommen fjäder i byggnadshjälmen för Konsensus.