Fotboll som teambuilding

Många svenskar jublade ikapp med lagkaptenen Andreas Granqvist efter straffmålet mot Sydkorea i måndags.

Många svenskar jublade ikapp med lagkaptenen Andreas Granqvist efter straffmålet mot Sydkorea i måndags.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2018-06-20 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Vad är en boll på slottet? Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist, tråkig och alldeles … alldeles underbar.

Fotboll är en fascinerande företeelse. Den har många olika ansikten och många olika roller att spela i samhället. Idrotten fotboll består primärt av en gräsplätt på storleksordningen 50 x 100 meter med 22 människor som jagar en boll i kampen om att skicka in den i ett 7,32 x 2,44 meter stort mål. Detta till synes banala koncept får miljarder människor att engagera sig på olika sätt. Det är magi. Men fotboll är så väldigt mycket mer.

Fotboll fostrar många individer in i ett sammanhang, ett samspel som korsar klassgränser, ett lag, en förening och en folkrörelse. Fotboll kan vara en karriär, en hobby, en passion, en kärlek, ett liv. Fotboll kan ge en identitet.

Fotboll innehåller dessvärre unkna inslag som filmningar, fulspel, kapningar, svåra skador, mygel, omoral och hat. Samtidigt frodas homofobi och sexism på många håll, vilket bidrar till samhällets mörkare sidor.

De allra värsta sådana avslutar till och med människoliv, exempelvis kan colombianen Andrés Escobar som mördades på öppen gata efter ett självmål i fotbolls-VM 1990 nämnas. Utanför planen finns flera svenska exempel på supportrar som har fått sina liv avslutade i förtid, indirekt på grund av fotbollen. Det är fruktansvärt att behöva konstatera, men så ser verkligheten ut.

Så kallade matchfixningar har blivit allt vanligare under senare år, det vill säga att spelare som deltar i en match mutas och/eller hotas för att påverka resultatet i en viss riktning. Syftet är att de som ”fixar” matchen ska kunna tjäna stora pengar genom att ägna sig åt vadslagning.

Det stora intresset för VM i fotboll och Sveriges deltagande ställer i dessa dagar till det på en del arbetsplatser. Klockan 14 i måndags var det dags för just Sverige att ta klivet in i turneringen i och med matchen mot Sydkorea. Många, många ville ha möjlighet att ta del av direktsändningen i nationell television, med varierande framgång. Det hanterades nämligen på skilda sätt på olika håll.

De oroliga och rädda arbetsgivarna hindrade sina anställda från att se matchen och övervakade dem för att se att det efterlevdes. Allt för effektiviteten och ordningens skull. De smarta och lyhörda arbetsgivarna hittade i stället lösningar som både mötte önskemålen och samtidigt skapade gemenskap på arbetsplatsen.

I både offentlig och privat sektor finns många goda exempel där arbetsgivare utifrån detta skapade en positiv tillställning, ett evenemang som både höll humöret uppe, en teambuilding och stärkte lagandan på arbetsplatsen. Att Sverige dessutom vann matchen var bara en bonus som lyfte stämningen ytterligare.

Resonemanget ovan är generaliserat och gäller långt ifrån alla arbetsplatser eller yrken, men är likväl intressant att studera. Hur arbetsgivare hanterar liknande situationer kan säga mycket om hur de värderar sina anställda och deras arbetsmiljö.

Fotbollen kan alltså till och med bli en indikator på hur tillmötesgående och intelligent en arbetsgivare är. Utöver allting annat.