Gamla Moderaterna är borta

Förändring. Anna Kinberg Batra leder ett parti som förändrats i grunden.

Förändring. Anna Kinberg Batra leder ett parti som förändrats i grunden.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2015-09-19 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Allt sedan Fredrik Reinfeldts avgångsbesked på valnatten förra året, har det pratats om en strid mellan nya och gamla moderater om partiets framtid.

Inte minst har det talats om behovet av att vinna tillbaka konservativt sinnade väljare som gått till Sverigedemokraterna, efter att Moderaterna blivit allt liberalare i migrationsfrågor och lagt gamla profilfrågor som ett starkt försvar och hårdare tag mot brottslighet åt sidan.

När partisekreteraren Tomas Tobé i torsdags presenterade handlingarna inför M-stämman i mitten av oktober går det att se en rad förslag som handlar om att nå ut till just denna väljargrupp, som satsningar på polisen och nya missiler till försvaret.

Efter valet har det i debatten hetat att ”M ska inte föra MP:s invandringspolitik.” Att moderatledningen inför stämman talar om att arbeta för ”att skillnaden i konsekvenser av ett bifall eller ett avslag på en asylansökan blir tydligare”, kan ses som ett steg bort från uppgörelsen med MP, och därmed också som ett sätt att nå ut till den opinion som vill se en mer restriktiv migrationspolitik. Samma sak gäller förslag om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta försörjningskrav för anhöriginvandring.

Påståendena om anpassning till MP bygger dock på en förenkling. Stödet för en liberal migrationspolitik är stort inom M och är resultatet av 20 år av intern diskussion. Det avspeglas inte minst i att tyngdpunkten i förslagen på migrationsområdet fortfarande ligger på åtgärder för att få den liberala politiken att fungera bättre, genom att underlätta etableringen på arbetsmarknaden och i samhället i stort, inte på att lägga om kursen.

Den hårdaste striden på stämman kommer sannolikt att gälla LAS, där det finns en stark opinion som går emot partiledningen och driver på för reformerade turordningsregler. Frågan är symboliskt laddad, och många menar att Reinfeldt gjorde fel när han övergav partiets historiska LAS-motstånd. Samtidigt är det ungdomsförbundet som driver frågan hårdast, det vill säga de som generellt sett står längst ifrån gammelmoderaterna.

Det visar att Moderaterna i dag är ett annat parti än för 15 år sedan. Visst skrivs fortfarande motioner till M-stämman om behovet av svenska kärnvapen och krav på fler internationella kasinon. Men de gamla Moderaterna, som var formade av motståndet mot den socialdemokratiska dominansen, har till stor del lämnat plats för en generation formad av Reinfeldtåren.

Förslag som första jobbet-avdrag, jämställdhetsbonus vid vård av sjukt barn och utökad allmän förskola, som är några reformförslag som ska klubbas på stämman, skulle lika gärna ha kunnat läggas fram av Fredrik Reinfeldt.

Men kanske finns det ändå lite kvar av de vilda systemskiftarna från 1980-talet, de som Olof Palme kunde avfärda med att politik inte handlar om ”hähä och hepp hepp”. Den moderata partistyrelsen ställer sig nu bakom kravet på slopat danstillstånd.

Läs mer om