Glöm inte bort elevernas oro inför skolstarten

Sommarlovet är på väg att ta slut och skolstarten är snart här för mängder av barn och ungdomar runt om i landet.

Det kommande läsåret bjuder därtill på en i sammanhanget helt unik ingrediens i form av oron för vad som händer med coronapandemin.

Det kommande läsåret bjuder därtill på en i sammanhanget helt unik ingrediens i form av oron för vad som händer med coronapandemin.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledare2020-08-08 07:05
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det vanliga pirret och nervositeten inför en skolstart är för väldigt många i grunden något positivt, eftersom skolan bidrar till att ta nästa steg i livet. En årskurs till, ett stadium till. Kanske är det dags för det första steget in i skolan, kanske är det första hösten i det vuxna livet som skolan inte börjar.

Det kommande läsåret bjuder på alla dessa känslor, som påverkar både eleverna och deras anhöriga. Det kommande läsåret bjuder därtill på en i sammanhanget helt unik ingrediens i form av oron för vad som händer med coronapandemin. Det måste också hanteras.

Vårterminen avslutades för gymnasiet med distansundervisning. Avslutningar och studentfiranden genomfördes på helt nya sätt. Läget hanterades utifrån förutsättningarna väldigt bra av skolpersonalen, men osäkerheten fanns hela tiden närvarande. Vad är det som händer i världen? Hur påverkas jag? Hur påverkas min familj? Mina vänner?

Vårens nationella prov ställdes in och häromdagen meddelades det att höstens högskoleprov ställs in utifrån risken för smittspridning. Samtidigt ska nu eleverna efter en sommar med avstånd och åtminstone viss avskildhet återvända till fulla klassrum, trånga korridorer och fulla skolmatsalar med köer.

Det är med dessa förutsättningar som våra barn och ungdomar tar steget in i skolan i höst. De flesta kanske inte bryr sig så mycket och upplever fortfarande att de är odödliga, men samtidigt är det allt fler som i sin egen närhet har fått känna på eller uppleva pandemins verkningar under 2020. Livet kommer aldrig att vara lika tryggt som det var tidigare.

Denna osäkerhet måste vårdnadshavare, anhöriga, vänner och skolpersonal vara beredda på inför terminsstarten. Utöver de vanliga orosmomenten finns det nya risker som kan sätta mentala käppar i hjulet för prestationer och mående. Oron att smittas, kanske för att man i sin familj har en person i riskgrupp. Oron att smitta. Osäkerheten kring framtiden.

Motalas och Vadstenas skolor förbereder sig inför skolstart, bland annat med att utforma handlingsplaner för att hantera olika scenarion baserade på ordinarie verksamhet eller distansundervisning. Det är klokt, men skolorna måste också förbereda sig på elevernas mentala situation med oro och ovisshet kring det som händer i världen just nu.

När tejpmarkeringar i golvet och plastskivor mellan människor är det nya normala är det lätt att missa det som händer inne i människor. Glöm inte bort elevernas oro.