Hög tid att Moderaterna nyktrar till

Varken gårdsförsäljning eller att driva på för bilfria innerstäder har räddat Moderaternas väljarsiffror i storstäderna. Kritiken från ungdomsförbundet MUF är uppfriskande.

Kritisk. MUF-ledaren Douglas Thor ifrågasätter moderpartiet Moderaternas vägval i sin kommande bok.

Kritisk. MUF-ledaren Douglas Thor ifrågasätter moderpartiet Moderaternas vägval i sin kommande bok.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledare2025-03-17 09:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Från barn och dårar får man höra sanningen, lyder ordspråket. Det är dumt att avfärda insikter från partiernas ungdomsförbund, bara för att de ibland kan uppfattas sitta vid politikens barnbord. Inte sällan är de mindre ängsligt polerade, mer raka sanningssägare än sina äldre kollegor i moderpartiet.

Den analys MUF-ordföranden Douglas Thor, 27, gör i sin ännu ej släppta bok "Nyckeln utanför dörren" träffar exempelvis ett antal ömma punkter hos Moderaterna. Expressen (13/3) har tagit del av två kapitel, där Thor bland annat berör partiets samarbete med Sverigedemokraterna. Han skriver:

"Ifall skälen till varför väljarna inte gillar oss är att vi samarbetar med och låter som Sverigedemokraterna, som de tycker är rasister, då spelar det ingen roll ifall vi är gröna möjliggörare av rasism, sköna möjliggörare av rasism eller något mer berusade, frihetliga möjliggörare av rasism."

Med andra ord, försöken som partiet gjort för att försöka appellera till de storstadsväljare de förlorat är dödfödda. Oavsett om det handlar om att vara för vindkraft, bilfria innerstäder eller gårdsförsäljning så blir förslagen tunn kosmetika över en enorm blemma. Väljarna ser igenom det, och man får ge Thor rätt i att försöken att bli de nya grönare, skönare Moderaterna hittills har misslyckats. 

Det är ett bittert piller, som fler partier än M behöver svälja. Allt för ytliga analyser av vad vissa väljargrupper vill ha, som tassar runt de riktiga problemen, fungerar sällan.

Den gröna, närmast MP-anstrukna, storstadspolitiken har dessutom inte gått hem bland en stor del av M-företrädarna, utan främst drivits av statsminister Ulf Kristersson själv. Fokusgrupper är ett dåligt substitut för folkrörelse. När gårdsförsäljning av Thor pekas ut som den "minsta fråga en statsminister valt att vara med och presentera på en presskonferens" borde det svida till rejält för partiledaren. I frågan om vad Moderaterna ska vara för parti, duger inte små duttar sakpolitik som svar. Sakpolitiskt smågodis gör ingen allsidig politisk kost. 

Det Thor förespråkar är inte att bryta upp Tidöavtalet och vägra samarbeta med SD, men att tydliggöra att Moderaterna gör det för att få igenom viktig politik. Det skulle kunna vara tomma ord, om han inte också betonade de skillnader i sakpolitik som finns och som Thor vill göra tydligare för väljarna.

Sverigedemokraterna saknar politik mot utanförskapsområden, deras bidrag till debatten har främst varit stängda gränser och att de som redan kommit hit ska åka hem. Thor vill att Moderaterna till skillnad från detta ska bedriva och betona en politik som gör utanförskapsområden till vanliga områden. Här borde det finnas stor potential att hitta ett gemensamt politiskt projekt med Liberalerna.

"Medan de riktar sin energi åt den typen politik borde vi göra allt vi kan för att bygga ett Sverige där vi inte har utanförskapsområden och vanliga områden - ett Sverige där vi håller ihop" är Thors budskap, framfört med ett moderat självförtroende och framtidsoptimism som saknats i många år. Förhoppningsvis växer det inte bort med tiden. Det spelar ingen roll att det såklart till viss del även handlar om positionering inom partiet, den nyktra analysen av Moderaternas problem är mycket uppfriskande.