”Vår vision är att tillsammans göra staten mer tillgänglig och effektiv” skriver Statens servicecenter på sin hemsida. Det låter väl bra, kanske du tänker. Pffft, tänker jag! En vision ska vara någonting som arbetas för att nå. Ingenting som det arbetas för att inte nå.
För dig som finns i Motala eller Vadstena kommer staten väldigt snart nämligen att bli mindre tillgänglig och mindre effektiv. Det är den verkliga effekten av myndighetens vackra vision, dessutom sker det väldigt snart.
Av situationen att döma sker det dessutom väldigt fel. Det tycker även Motala kommun, som i praktiken totalsågar nedläggningen i sitt svar till Statens servicecenter. Tydligheten från kommunen är föredömlig, med byråkratiska mått mätt går den bananas.
Men, vi backar lite. Nyligen bjöds Motala kommun in till någonting så skenvackert som ett samråd om en nedläggning av Statens servicecenters servicekontor (håll tungan rätt i mun när du ska uttala det) innehållande Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Flera myndigheter som är väldigt viktiga, särskilt i lågkonjunktur och med en stigande arbetslöshet.
I dag finns servicekontor i färre än hälften av Sveriges 290 kommuner. Självklart går det inte att ha kontor överallt, men det måste finnas någon form av rimlighet i nivån av service. 35 nya kontor har öppnats under de senaste åren, spritt över hela landet för att öka tillgängligheten, men nu är det i stället dags att avveckla 35 kontor. Orsaken är att budgeten på 950 miljoner kommer att minska. Motala är ett av de kontor som drabbas.
Vem är då boven i dramat? Regeringen, till att börja med. Från och med 2025 kommer Statens servicecenter att få 50 miljoner mindre, flera år i rad. Självklart får det konsekvenser. Samtidigt har regeringen överlåtit till Statens servicenter att avgöra var den ska ha sina kontor, vilket gör att ansvaret för nedläggningen just i Motala även ligger hos myndigheten själv.
Nedläggningen beskrivs med många vackra ord och begrepp. Tillgänglighet till service i hela landet. Hög kvalitet. Optimera nyttjande av lokaler. Bred geografisk spridning. Trots det blir det alltså Motala, västra länsdelens enda servicecenter, som placeras under statens giljotin. Samtidigt får kontoret i Finspång finnas kvar. Vad finns det för logik i det?
Ärligt talat, om inte Motala som med sin omnejd har ca 100 000 invånare utgör ett tillräckligt stort underlag för att statliga myndigheter samordnat ska kunna finnas på plats rimligt nära invånarna kan vi lika gärna lägga ner alla servicecenter.
I nästa lokala ledare i MVT får du också ta del av en ekonomisk analys av nedläggningen.