Motala saknar strategi för att stoppa mänsklighetens undergång

Vadstena har mycket som inte Motala har, bland annat en AI-strategi. För att vara med i matchen krävs politiskt ledarskap.

Politiker och tjänstepersoner borde bejaka AI i stället för att oroligt se på och förfasas över det inbillade (?) hotet om mänsklighetens undergång.

Politiker och tjänstepersoner borde bejaka AI i stället för att oroligt se på och förfasas över det inbillade (?) hotet om mänsklighetens undergång.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Ledare2025-04-05 16:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Ända sedan jag var liten har artificiell intelligens målats upp som ett hot mot mänskligheten. Det har främst visat sig i böcker, på bioduken och på VHS – ja, så pass gammal är jag. Jag tänker exempelvis på filmer som 2001, Terminator 1 och 2, samt Matrix-trilogin.

Även i klassiska TV-serier som Arkiv X har AI framställts som ett konkret hot, efter att den har utvecklat någonting som framstår som en egen vilja. Inte sällan med fokus på att utrota mänskligheten själv – ibland till och med för mänsklighetens eget bästa.

Nu börjar faktiskt det hotet på ett sätt att framstå som mer verkligt, eftersom kraften och kompetensen hos AI ökar dramatiskt. Under förra året skedde flera stora genombrott och folk i allmänhet fick ögonen för konkreta verktyg som ChatGPT, en av många olika modeller för det vi i dag känner som generativ AI. Steg efter steg tas hela tiden.

I slutet av 2023 tillsatte regeringen en AI-kommission för att ”vara med i matchen” och i februari 2025 presenterades resultatet. Det är inte helt lätt att ta till sig innehållet, men det har påtagliga konsekvenser för vår vardag. Även för kommunala verksamheter.

undefined
I slutet av 2023 tillsatte regeringen en AI-kommission för att ”vara med i matchen” och i februari 2025 presenterades resultatet.

Kommunerna kan så klart inte hantera en så stor och viktig fråga som AI var för sig. Kommissionen konstaterar bland annat att det blir ”mycket svårt för många aktörer, till exempel små kommuner, vars uppdrag inte skiljer sig från de storas” att hänga med i utvecklingen.

Det stämmer rätt bra, i stället ligger fokus ofta på att undvika att bli helt lamslagna av hackerattacker och digitalt gisslantagande. Därför krävs det samordning och samarbete, exempelvis via SKR:s nybildade AI-nätverk för kommuner och regioner.

Det är också glädjande att konstatera att Vadstena redan under förra året arbetade fram en AI-strategi, som klubbades i fullmäktige. Med den som grund borde politiker och tjänstepersoner våga bejaka AI och se nyttan av utvecklingen, i stället för att oroligt se på och förfasas över det inbillade (?) hotet om mänsklighetens undergång.

När MVT i samma veva frågade Motala kommun om läget fanns ingen strategi på gång, även om arbete pågår på olika sätt inom området. Det vore oavsett det klokt att konkretisera och samla det hela i en AI-strategi, som sedan kan användas som grund.

”En av de största utmaningarna för det svenska AI-ekosystemet idag är det politiska ledarskapet, där avsaknad av strategisk planering och samordning saktar ner och hindrar utveckling”, konstaterade AI-kommissionen.

Kom igen, Motala. Det är dags att motbevisa dem.