Mars månad är snart halvvägs och på måndag är det dags för Motalas kommunfullmäktige att sammanträda. En av de mer intressanta punkterna på dagordningen, som i övrigt innehåller mängder av svar på motioner och interpellationer, handlar om resultatet av SCB:s medborgarundersökning 2024.
Det är en bred attitydsundersökning som brukar väcka intresse, både hos politikerna och hos ledarskribenten. Förhoppningsvis även hos medborgarna och MVT:s läsare. I fjol gavs undersökningen stort utrymme, eftersom resultatet hade utvecklats kraftigt negativt mellan till 2023. Detta år ser det dessvärre ungefär lika illa ut, resultatet för 2024 är i stort sett på samma nivå som för året innan.
Det som har förbättrats mest är utbudet av pendlarparkeringar, vilket får sägas vara positivt efter alla förändringar – även om nu parkeringen Platens häst vid stationen i Motala numera är lite väl oanvänd för sitt eget bästa. Frågan som har försämrats mest är desto tråkigare, nämligen att medborgarna ger ett bottenbetyg till bemötandet vid kontakten med politiker i kommunen. Aj, det bör svida.
En detalj som i sammanhanget är lite svår att upptäcka, men ändå är intressant, finns i protokollet från kommunstyrelsens arbetsutskott. Utskottet förbereder ärenden inför kommunstyrelsens sammanträden och oppositionsrådet Elias Georges (S) föreslog där att ärendet om medborgarundersökningen skulle föredras muntligen på kommunfullmäktige i februari.
Vad är det då som är intressant med det, kanske du undrar? Det verkar väl inte så dumt? Nej, men i arbetsutskottet valde majoriteten att avslå förslaget från Georges. Det framgår dock inte varför det avslogs. Var de oeniga i sakfrågan, var det formuleringen ”muntligt” som var kruxet eller handlade det helt enkelt om illa valt förslag av tidpunkt?
Det här kan tyckas vara en petitess, men det var ändå någonting som stack ut när undertecknad tog en titt på handlingarna inför kommunstyrelsens sammanträde. När nu protokollet efter detsamma är publicerat och fullmäktige närmar sig blir frågan i varje fall ännu mer intressant.
Protokollet berättar för oss att majoriteten genom Philip Assarsson (M) i kommunstyrelsen föreslog att – utöver att notera informationen – skicka ärendet vidare till fullmäktige som information. I praktiken ser det ut att vara samma sak som Georges föreslog i utskottet. Har majoriteten ändrat sig och i så fall varför?
Nåväl, vi släpper den potentiella politiska abrovinken och ser fram emot en förhoppningsvis givande diskussion i fullmäktige om resultatet av medborgarundersökningen. Det finns mycket att jobba med, åtminstone att döma av svaren.