I början av januari skrev MVT om att den dåvarande ordföranden i kultur- och utbildningsnämnden Göran Fältgren (S) hade polisanmälts av Vadstena kommun för ”oskäligt utnyttjande av kommunens ersättning för förlorad arbetsinkomst samt begäran om ersättning för resor”.
Det inträffade uppdagades genom en så kallad visselblåsning i november och har därmed varit känt i kommunen en kortare tid. Hur det hela slutar återstår att se, men för både individen och kommunen är det bra att det inträffade nu utreds närmare.
Ibland är det faktiskt så att regelverk och reglementen inte är glasklara kring vad som gäller. Det gör att det kan vara förståeligt att människor inte lyckas hitta rätt i snårskogen av formuleringar. Ibland är det däremot så att reglerna är väldigt tydliga och då borde vara lättare att hitta rätt.
Relaterat till just arvoden hade kommunstyrelsen i Vadstena ett ärende uppe på sitt senaste sammanträde rörande redovisning av internkontrollplaner för övriga nämnder. Internkontroll handlar om en sorts planerad granskning av sig själv, där respektive nämnd försöker identifiera vad som utifrån en kombination av risk och konsekvens är lämpligt att titta närmare på.
Det kan noteras att samtliga aktuella nämnder denna gång har en kontrollpunkt som på olika sätt handlar om arvoden till förtroendevalda. Det är dock oklart om faktumet att en förtroendevald nu är polisanmäld har haft en påverkan på det. Det skulle kunna vara så att arvodena var tänkta att granskas ändå, men oavsett vilket sammanfaller det väldigt bra.
Att internkontrollerna för 2025 inkluderar arvoden aktualiserar ämnet hos både tjänstepersoner och politiker. Vad är det som gäller? Vad krävs av just mig? Vad förväntas jag göra, eller inte göra? Behöver vi ändra någonting? Det finns ett ansvar att ta hos alla inblandade.
Kontrollpunkterna som nämnderna redovisar baseras på stickprov. Socialnämnden och kultur- och utbildningsnämnden undersöker redovisningen av förlorad arbetsinkomst. Samhällsbyggnadsnämnden tittar lite bredare på närvaro och förlorad arbetsinkomst, samt att reglerna följs i övrigt.
I handlingarna om internkontroll är konstateras det att Vadstena kommun genomförde ett systembyte 2024. Ändringen har lagt ett större ansvar på de förtroendevalda och verkar ha minskat den administrativa bördan för alla inblandade. En sorts effektivisering, där löpande lönespecifikationer med avdrag inte längre behöver redovisas.
Grundtanken kan ha varit god och att ha förtroende för varandra är viktigt, men det kan vara så att det har gått för långt. Inte minst därför är det nu klokt att kommunen under 2025 riktar in kontroller på att redovisningen av arvoden och ersättningar sköts på ett korrekt sätt.