Nu är den här – lagen du inte visste att du längtat efter

Med den nya socialtjänstlagen måste kommunerna agera i tid. Mindre krångel och smartare stöd, både för dig och din omgivning.

Kommuner måste nu – till skillnad från hur det har varit förut – aktivt satsa på förebyggande arbete redan innan eländet har inträffat.

Kommuner måste nu – till skillnad från hur det har varit förut – aktivt satsa på förebyggande arbete redan innan eländet har inträffat.

Foto: Sune Johansson

Ledare2025-05-28 00:01
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Den 1 juli 2025 inträffar någonting historiskt, en väldigt viktig förändring träder i kraft. Att bara se rubrikerna och läsa om det som komma skall är väl ärligt talat inget som får gemene man att höja på ögonbrynen, men fler av oss borde faktiskt göra det. Det är en rejäl förbättring i vår vardag, i vårt gemensamma samhälle, som väntar runt hörnet.

Det handlar så klart om den nya socialtjänstlagen. Sluta inte läsa nu, för det här är viktigt för oss alla, på riktigt. Den nya lagen är på många sätt välkommen och innehåller ett antal nya viktiga principer. Kommuner måste nu – till skillnad från hur det har varit förut – aktivt satsa på förebyggande arbete redan innan eländet har inträffat.

Lagen kräver också arbete med ökad tillgänglighet och ger möjlighet att använda insatser som inte behöver behovsprövas utifrån varje enskild individ. Exempelvis att utan prövning kunna erbjuda ett portabelt larm till alla 80-plussare som vill ha det, eller ta bort andra typer av trösklar till att få hjälp eller kunna känna en ökad trygghet.

Lagen förtydligar dessutom att socialtjänsten ska arbeta efter evidens och beprövad erfarenhet. Kunskap, helt enkelt. Det känns tyvärr extra viktigt att förtydliga det i dagens samhälle med desinformation, kvacksalveri och andra dumheter.

Förändringarna i den nya lagen ligger helt i linje med det ett liberalt synsätt i allmänhet och ett socialliberalt dito i synnerhet. Varje enskild människas frihet ska alltid förenas med solidaritet och ett ansvar för varandra. Samhället ska stötta den som behöver hjälp i tid, inte komma med lösningar när olyckan har varit framme och det kanske redan är för sent.

Stuprör kan faktiskt vara bra som fenomen, men inte om de tvingas att arbeta ensamma. Det behövs även hängrännor för att få till ett fungerande system, eftersom de bidrar till att skapa en helhet. Därför är det bra att det utifrån den nya lagen är ett måste att skapa en bredare samverkan mellan olika delar av kommunens olika verksamheter.

Kanske allra viktigast är det när det gäller trion skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Det är i den skärningspunkten som förebyggande insatser redan i invånarnas unga år kan göra stor skillnad. Det är åtgärder som tidigare inte har varit lagstadgade, men det är saker som gör skillnad och på sikt är bra för samhället.

Så, nu är det upp till bevis för kommuner som Motala och Vadstena att se till att ta vara på de nya möjligheter som lagen ger, samtidigt som dess skyldigheter uppfylls. Det kommer inte att vara en lätt uppgift, men det är en väldigt viktig förändring som skapar ett bättre samhälle.