Oklara effekter på det lokala

Partiledare. Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) möttes i debatt på måndagskvällen.

Partiledare. Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (L) möttes i debatt på måndagskvällen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2017-11-08 06:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

Det sägs att många av gammal vana röstar på samma parti i valen till riksdag, landsting och kommun, men hur hänger nivåerna ihop? På vilket sätt spelar rikspolitiken roll för det lokala?

Med den frågan som utgångspunkt var det intressant att analysera måndagens partiledarduell i TV4 mellan Jan Björklund (L) och Jonas Sjöstedt (V). Hur påverkar deras politik det lokala livet i Motala och Vadstena?

Skattesystemet

Liberalerna framförde att den som tjänar mycket ska betala mer än den som tjänar lite, men vill avskaffa ”straffskatt för utbildning”. De som gynnas särskilt är exmpelvis lärare, poliser och sjuksköterskor. Argumentationen blev stundtals för teknisk och därmed svårbegriplig.

Vänsterpartiet vill sänka skatten för låginkomsttagare och för alla som är med i ett fackförbund. V lyfter fram grepp som gratis glasögon för barn och avgiftsfria vårdbesök för äldre. De tittar dock på extremfall i skillnader och gör felaktigt bilden till en allmängiltig sanning.

Effekt: Skattesystemet är komplext och vem som gynnas av respektive parti beror på individens förutsättningar. Dessutom kan effekter på kort och lång sikt vara olika. Effekten på kommunernas ekonomi är svårbedömd.

Brottsligheten

V lyfte fram förebyggande arbete och ogillar högre straff. Det påpekades att segregation gör det lättare att rekrytera till kriminalitet och V vill därför öka jämlikheten i samhället.

L förespråkar skärpta straff för fler brott och driver på för kraftigt höjda polislöner. Antalet poliser minskar i dag och utbildningsplatser står tomma på grund av låga löner och dålig arbetssituation.

Effekt: Fler poliser behövs, men vem kan leverera bäst? Fler lokalt synliga poliser vore mycket välbehövligt. Lönen och arbetsvillkoren är viktiga, fördel L. Förebyggande arbete kan ge långsiktig effekt, fördel V.

Skolan

Både Liberalerna och Vänsterpartiet vill återförstatliga skolan. Detta skulle medföra att de lokala partiföreträdarna skulle få mindre makt över skolan, vilket kan ses som en positiv effekt. Godtyckligheten och kortsiktigheten i beslut skulle åtminstone i teorin minska.

V vill avskaffa det fria skolvalet och kritiserar vinster utifrån sin negativa grundsyn på företagare. ”En skola som är lika bra för alla elever” ska uppnås genom strypt valfrihet och likriktning.

Liberalerna utgår från valfrihet och att konkurrens stimulerar. Låga resultat kopplas till misslyckad integration och fokus ligger på att stötta skolor med sämre resultat.

Effekt: Vänsterpartiets förslag medför primärt att elever måste gå i den geografiskt närmaste skolan. I övrigt är återförstatligandet den stora gemensamma nämnaren.

Slutsats

Utifrån denna korta analys är det svårt att hitta konkreta och entydiga effekter på det lokala livet. I vissa fall är effekter tydliga, men ofta är världen för komplex för att dra enkla slutsatser. Det kommer knappast som en överraskning, men ibland är det nyttigt att slå in öppna dörrar.

Liberalerna och Vänsterpartiet är i mångt och mycket varandras ideologiska motpoler. Där liberaler utgår från tron på individens förmåga utgår vänsterpartisten från kollektivets styrka. De ideologiska utgångspunkterna borde rent krasst ha en större betydelse än enskilda sakfrågor.