Förskolan är både enligt sunt förnuft och forskning väldigt viktig för barns utbildning och utveckling i livet. Barn ska få chansen att gå i förskolan, bland annat för att utveckla sitt språk och för att lära sig hantera sociala situationer, inklusive konflikthantering.
Motala kommun har enligt statistiken en relativt hög inskrivningsgrad när det gäller barn i förskoleålder, vilket är bra i grunden. Drygt 91 procent av barn i intervallet 1-5 år var under 2023 inskrivna, enligt den officiella statistiken. Aktuell statistik visar en ännu högre nivå med över 95 procent inskrivna i mitten av januari 2025.
Samtidigt visar bildningsförvaltningens sammanställning att över hundra barn som är folkbokförda i kommunen just nu inte är inskrivna i någon förskola. Det kan utifrån individuella förutsättningar finnas begripliga skäl bakom några av de saknade placeringarna, men sannolikt är det många av dessa barn som verkligen skulle behöva gå i förskolan för att skapa förutsättningar för en bättre framtid.
Att barnen inte går i förskolan handlar för tydlighets skull inte om platsbrist i förskolorna. Även om det kan uppfattas som att det är trångt på vissa förskolor är det inte antal platser som är begränsande i det här fallet.
Det handlar i stället om är att föräldrarna, eller vårdnadshavarna, till dessa barn utan plats har valt att inte placera sina barn i förskolan. Anledningen till det kan sannolikt variera och graden av medvetenhet bakom beslutet likaså, men faktum är att många barn i Motala kommun inte har någon plats i förskolan – trots att de av goda skäl borde ha det.
Lagstiftningen är sådan att det är frivilligt för vårdnadshavare att placera sitt barn i förskola. Åtminstone är det så i dag, för det kan vara en förändring på väg. Exempelvis vill Liberalerna att barn som vid 2,5 års ålder tydligt har halkat efter i språkutvecklingen i svenska ska få gå i förskolan, genom att föräldrarna får ansvar för att barnen skrivs in där.
En del kommuner – om än alldeles för få – arbetar aktivt med en uppsökande verksamhet som att exempelvis göra hembesök hos familjer med små barn som inte är inskrivna i förskolan. Motala gör informationsinsatser hos olika aktörer och via utskick, men skulle må bra av att få ännu mer handlingskraft.
Utöver en politisk viljeinriktning behövs också resurser, exempelvis förutsättningar att kunna förmedla information på fler språk. Det är ett av flera tänkbara verktyg för att på ett bättre sätt nå ut till föräldrarna i fråga och i slutändan bidra till att göra framtiden bättre för de barn som i dag inte går i förskolan.