Det politiska livet i Motala och Vadstena upphör aldrig att underhålla en politiskt intresserad individ. I onsdags studerade ledarsidan hur de små partierna kommer att kunna påverkas av en ny procentspärr – och vips dyker det lokalt upp ett nytt parti som potentiellt skulle kunna drabbas negativt av den.
Handen på hjärtat, har du någon gång hört talas om Trygghetspartiet? I så fall, hand upp. Även innan torsdagens MVT där det berättades om att flera medlemmar i Sverigedemokraterna i Motala har bytt parti till det nämnda? Några av er sitter fortfarande med händerna uppe, men många är ni garanterat inte.
Trygghetspartiet beskriver sig självt som ett nytt parti, men det är inte helt korrekt. Eller vad sägs om följande citat ...
”Mordet på vårdchefen Pia Grandin Kimayo vänder upp och ner på valrörelsen. Nu står det klart att Sverige har en nazistisk terrorcell. Trygghetspartiet fortsätter ändå sin valturné som om ingenting hade hänt.”
Just denna läsning återfanns hos SVT i januari 2015. Texten är dock inte en del av en verklig nyhetstext utan handlar i själva verket om dramaserien ”Blå ögon” som utspelar sig i en politisk miljö. Fiktionen har åtminstone till delar nu blivit fakta i och med att Trygghetspartiet nu, sett till namnet, är en del av den politiska sfären. Förvisso en väldigt liten sådan, men ändå.
Att döma av den läsning som finns på partiets hemsida framgår det tydligt att det är ett missnöjesparti som grundar sitt engagemang i hur dåligt och nedbrutet det svenska samhället påstås vara. Formuleringar som enorma problem, orättvisor, en sjukvård körd i botten och en skola som inte uppfyller kraven staplas på varandra för att motivera partiets existens.
Den redovisade politiken består till stora delar av plakatpolitik och till synes enkla lösningar som inte underbyggs. Innehållet är spretigt och åtminstone för en utomstående ogenomtänkt. Övriga partier får hård kritik för ointresse och bristande motivation. Det nya partiets företrädare har bland annat velat lägga beslag på ”sanningen”.
Utifrån allt detta är det inte ologiskt att missnöjda personer från andra partier lockas av budskapet. Så har fallet varit för flera lokala SPI-avdelningar i södra Sverige och partiet har även lockat företrädare från Sverigedemokraterna, nu senast i Motala där ett antal medlemmar har bytt parti.
Partiet beskrivs som ett mittenparti med dragning åt vänster, men det är högst tveksamt om detta är med sanningen överensstämmande. Det låter snarare som en strategiskt vald formulering för att göra partiet attraktivt. Partiet är snarare oplacerbart på höger/vänster-skalan, eftersom en tydlig ideologisk utgångspunkt saknas för betraktaren.
Trygghetspartiet i fiktionens värld beskrivs som främlingsfientligt. Vad verklighetens motsvarighet kommer att bjuda på återstår att se.