Så grant står Östergyllen

Det finns all anledning att upptäcka det östgötska landskapet.

Det finns all anledning att upptäcka det östgötska landskapet.

Foto: Jeppe Gustafsson

Ledare2019-09-07 05:00
Detta är en ledare. MVT:s ledarsida är oberoende liberal.

I helgen är det dags för Östgötadagarna, en mångfacetterad tvådagarsfest runt om i vårt fagra landskap, där invånarna och naturen visar upp sig från sin vackraste sida.

Östgötasången ”Så grant står Östergyllen” är en musikalisk hyllning till landskapet Östergötland. Gyllene skördarna, slättens hundra vita kyrktorn, insjöstränder, björkar, skog, människors segrar i strid, bönders stordåd vid harv och plog. Upphovsmannen Sten Granlund, bördig från Linköping och journalist på bland annat Östgöta Correspondenten vid förra sekelskiftet, hade uppenbarligen en stark kärlek till sin hembygd och en förmåga att uttrycka den i ord.

Även i dagens Östergötland finns det väldigt mycket att vara stolt över och att njuta av. Inte minst naturen i det östgötska landskapet bjuder på en otrolig variation av skönhet med allt från Ombergs branta klippor till de många vattnens blanka vattenspegel, från de djupa skogarnas mystik till slättens vidsträckta vidder. Den mångfald av naturupplevelser som visas upp är i det närmaste unik för ett landskap. Det är verkligen någonting att som infödd eller inflyttad östgöte vara stolt över.

”Ut på landet” är en uppmaning som evenemanget Östgötadagarna levererar på ett i det närmaste övertydligt sätt denna helg 7–8 september 2019. Ett landsbygdsstipendium delas ut, vi kan resa i skärgården, Sommenbygden levererar sin prakt, den närodlade maten får välförtjänt uppmärksamhet och det rika djurlivet erbjuder upplevelser. I princip allt detta sker utanför det som tidigare kallades stadsgränser.

Det är fascinerande att se att dessa dagar som handlar om Östergötland har ett så starkt fokus på landsbygden utanför de större tätorterna. Det är absolut motiverat utifrån det stora och varierade utbud som finns, men samtidigt vore det önskvärt att fler hade mer av detta fokus även under de övriga 363 dagarna på året.

För vad vore Östergötland utan sin landsbygd? Förvisso vore landskapet väldigt imponerande även då, ska det sägas. Skönheten och värdet i tätorterna ska absolut inte underskattas och de är viktiga motorer i både ekonomi och attraktionskraft. Men, landskapet Östergötland hade absolut inte varit detsamma utan sin landsbygd.

Lika älskad som landsbygden är för sina positiva egenskaper, lika svår är den att hantera för politiker som ska försöka få den att leva vidare. Ekonomisk ineffektivitet, långa avstånd, småskalighetsproblem och svårtillgänglig service är tunga bitar som är svåra att rå på när pengarna sinar i kassan.

Då krävs det att det finns människor som står på landsbygdsbarrikaderna, ropar ”stopp och belägg”, argumenterar för bygdens fördelar och aktivt väljer att placera liv och verksamhet utanför tätorterna. Utan den kraften och viljan hade landsbygden varit död för länge sedan och tätorterna hade gått samma väg till mötes. Samspelet mellan de olika ytterligheterna är viktigt, samtidigt som motsättningarna dem emellan är svåra.

Dessa två dagar är det ändå läge att grubblet åt sidan. I stället är det dags att ta vara på landsbygden och allt den har att ge. Det här är landsbygdens och Östergötlands främsta högtidsdagar. Se till att ta vara på dem.