Något så banalt som en ishall kan symbolisera många olika saker i samhället. ”Ladan” på Kungsvalla i Vadstena har historiskt betytt mycket för ishockeyn och kan nu tack vare en politisk vilja om dess framtida överlevnad fortsätta att göra skillnad för många barn, unga och vuxna.
En viktig aspekt är de kostnader som en kommun tar på sig för att bygga, underhålla och driva en ishall. Är det verkligen kommunal kärnverksamhet? Även i en liten kommun som Vadstena? Det finns flera kommuner i länet som inte har en ishall, så varför ska just Vadstena ha en när det är så nära till Motala och Mjölby?
Den politiska majoriteten med M, S och MP i Vadstena har bestämt sig. De vill att Vadstenas invånare ska ha en fungerande ishall även i framtiden. Renoveringsarbetet ska börja hösten 2021 och gör att ishallen inte kan användas under kommande säsong. I vissa kommentarsfält i sociala medier började folk snabbt att ”rasa” och drevet gick. Hur tänker politikerna egentligen? En hel säsong spolierad! HC Wettern kommer att gå under. Katastrof!
Här är det viktigt att uppmärksamma förmågan att tänka ett steg längre. MVT rapporterade nämligen i samma veva om att föreningens ordförande Jerry Fritzell är överlycklig över beskedet. Han förstår naturligtvis de kortsiktiga svårigheter som finns, men inser samtidigt hur enormt mycket det betyder långsiktigt. Är det något som vi borde ha lärt oss under pandemin är det att hålla i och hålla ut, utifrån ett långsiktigt mål.
Från oppositionspartiet Konsensus uttrycks irritation kring nyheten. Några relevanta frågor ställs, absolut. Kritiken över att majoriteten valde att presentera satsningen på ishallen via sociala medier missar dock målet helt. Kommunikation från politiska partier och allianser är inte en del av den kommunala demokratin, utan en del av en politisk strategi.
Det gäller att äga frågor, att få ett erkännande. Här ville majoriteten nå ut med beskedet snabbt, långt innan de byråkratiska besluten fattas. De har all möjlighet att berätta vad de vill göra, utan att behöva fråga eller meddela oppositionen. Motsvarande möjligheter finns hos oppositionen, men majoriteten har fördelen att de kontrollerar besluten och med garanti kan göra verkstad av sina löften.
Det gäller att hålla huvudet kallt i stridens hetta, men samtidigt göra det utan att ta sig is över huvudet. Konsensus ska naturligtvis fortsätta att kritisera och granska, men det står ändå majoriteten fritt att berätta vad de vill, när de vill och hur de vill.